Torben Elsig-Pedersens forslag om at række ud efter de unge vælgere opstod efter en samtale med hans partiformand, indenrigsminister Margrethe Vestager. Foto: Peter Friis Autzen

Torben Elsig-Pedersens forslag om at række ud efter de unge vælgere opstod efter en samtale med hans partiformand, indenrigsminister Margrethe Vestager. Foto: Peter Friis Autzen

Forslag:

Unge skal kunne stemme på deres skole

Når de unge ikke vil komme til politikken, må politikken og politikerne flytte. Det mener byrådsmedlem Torben Elsig-Pedersen

Af
Peter Friis Autzen

Der er brug for at vække de unges lokalpolitiske interesse. Helst inden kommunalvalget til november.
Det mener de radikales medlem af Vejles byråd, Torben Elsig-Pedersen fra Gadbjerg.
"De unge mellem 19 og 29 år stemmer markant mindre end de ældre gør. Blandt borgerne under 30 år stemte kun 47,1 procent ved sidste valg. Det er 20 procentpoint lavere end gennemsnittet. Og det er synd for både de unge og for demokratiet," siger den 47-årige lokalpolitiker.
"Vi bryster os af at have et af verdens stærkeste demokratier. Men demokratiet er afhængigt af, at folk deltager. Og det er vigtigt at have de unge med," siger Torben Elsig-Pedersen, der erkender, at ungdommen altid har været mindre deltagende end deres forældre, når der er lokalvalg.
"Ja, sådan har det altid været. Men derfor kan vi godt lave det om. Jeg mener i hvert fald, at vi skal forsøge. Om ikke andet så for at forhindre, at det går endnu værre," mener Torben Elsig-Pedersen.

Tre konkrete forslag

Torben Elsig-Pedersen har tre konkrete forslag, som måske kan højne de unges lokalpolitiske interesse. Forslagene er inspireret af Valgretskommissionens udspil.
"Kommissionen har 28 forslag. Mange af dem har at gøre med emner, kommuner ikke har adgang til at lave om på. Men disse tre områder ligger indenfor kommunens rækkevidde. Derfor synes jeg, at vi hurtigst muligt skal komme i gang," siger Torben Elsig-Pedersen.
For det første foreslår Torben Elsig-Pedersen, at kommunen sender en særlig invitation til kommunens førstegangsvælgere for at få dem til at stemme til valget.
For det andet foreslår han, at kommunen og ungdomsuddannelserne i samarbejde sørger for muligheden for at brevstemme på skolen. Derved håber han at gøre valghandlingen til noget, de unge er sammen med andre unge om - og dermed øge deres deltagelse.
For det tredje foreslår han, at kommunen gør klar til at indføre frit valg af afstemningssted, så snart det bliver teknisk muligt. Så kan alle vælge det sted, der er lettest for dem - og derved forhåbentlig øge valgdeltagelsen.

Unge er ikke dumme

Torben Elsig-Pedersen synes ikke, at politikerne skal lave om på deres politik for at få ungdommen mere i tale.
"Vi skal ikke gøre plat på politiken eller ungdommen. De unge er ikke dumme. De interesserer sig ikke kun for "ungdoms-emner". Jeg ved fra debatter og diskussioner, at unge også interesserer sig for ældrepleje og erhvervspolitik," siger Torben Elsig-Pedersen, der som redaktør på blandt andet magasinet Tjeck beskæftiger sig en del med ungdommen.
"Som ung har man travlt med at udvikle sig eget jeg. Men også at udvikle sin fornemmelse for fællesskab og ansvar. Det ved de unge godt. De ved godt, hvordan tingene hænger sammen. Men vi har bare brug for, at de deltager mere i debatten. Ikke kun når der er valg, men også i deres daglige liv på uddannelsen, i foreningerne, derhjemme eller andre steder. Politik handler ikke kun om afstemninger og valg. Politik handler om dagligdagen og fællesskabet. Derfor skal de unge være med," siger den radikale byrådspolitiker.

null

Publiceret 20 January 2013 12:00