Kaffetanker:

Nye tider og gamle runer

Af
Jørgen Flindt

Hvor tit har jeg egentligt set de to store sten?
Tit. Men hvor tit har jeg nærstuderet dem?
Sjældent erkender jeg.
De to meget berømte sten i Jelling. Dem med runerne. Nu er jeg så her igen. Det er morgen og mørkt og min arbejdsdag er lige begyndt. Det er den gjort med en kop kaffe i hånden og tid til egentligt at se stenene. Studere dem lidt nærmere. Nyde de flotte runer, som nogen engang sirligt har arbejdet stenhårdt for at få på de store sten.
Gud ved, hvordan de har gjort det? Gud ved, hvem de var og hvor lang tid de skulle bruge? Og hvilket værkstøj brugte de?
Nå, det er jo svært at finde ud. Men faktum er, at Jellingstenene virker. Både som historisk pejlemærke, men også som danmarkshistoriens bedste annoncering. Tænk sig at en konge med en blå tand for over 1000 år siden lod danerne kristne, og så gjorde opmærksom på det på en måde, at vi her over 1000 år senere stadig er ved at falde på halen over stenene. Vi har endda pakket dem pænt ind, hvilket de skal være glade for, da det regner, hvilket har den ekstra dimension, at kaffen bliver mere og mere tynd.
Der er, med de to sten, tale om oplysninger, som ikke ændrer sig.
Modsat vores egen avis. Uden sammenligning i øvrigt, så handler både Jellingstenene og vores avis om oplysninger, men så holder sammenligningen selvfølgelig også op. Runer er fortid. Bogstaver er nutid. Og nutidens oplysningsmængde er milliarddoblet i forhold til dengang. Det går stærkere. Tingene ændrer sig.
Det gør denne avis, du sidder med i hånden også. Fra uge 6 skifter vi til et andet udseende. For halvandet år siden blev Lokalavisen Vejle Vest en del af Jyllands Posten og Politiken, og dermed er vi en af 93 "Lokalavisen" rundt i landet.
Dem kommer vi til at ligne endnu mere end nu. Ikke helt og holdent ligesom dem, men der vil ske ændringer på eksempelvis forsiden, hvor vi vil komme til at tilbyde flere "indgange" til avisen.
Men i store træk forbliver vi den samme. Udseendet ændrer sig, indholdet strammes op på visse områder, men de store revolutioner bliver det ikke til. Der vil stadig være fokus på Vejle Vest med en lokal finger på pulsen, så godt det nu kan lade sig gøre. Det fortsætter jo.
Nå, det regner, og nogle store maskiner arbejder ved Byens Hus, hvilket fylder den grå luft med lyd. En kvinde går forbi og ind i den lyse kirke. Jeg forbliver udenfor. Det er et underligt job at have sig, sådan at stå i regnen og drikke kaffe og tænker lidt over tingene. Jeg nyder det, og glæder mig over, at mine kaffetanker bare følger med ind i den "nye avis". Nå, nye tider er altid interessante. Men det er fortiden også. Derfor er de to sten i Jelling noget unikt. De fortæller en historie, som kun findes her og ingen andre steder. Hverken i nabobyen eller i resten af verden.
Det var sgu godt gået af både konge og arbejdsmænd dengang i vikingetiden.

Publiceret 20 January 2013 06:00