Modelfoto: Mostphotos

Modelfoto: Mostphotos

Her ruller det allerede

For at blive klogere på rullende skolestart drog Esbjergs politikere til Vejle, hvor skolestarten allerede er sat på hjul

Af
Louise Ritter

"Hvem kan vi lære af?"
Det spørgsmål fandt Esbjerg Kommunes Børn & Familieudvalg svaret på i Vejle, hvor rullende skolestart forlængst er implementeret på flere end ti skoler. I maj 2012 drog udvalget derfor østpå for at besøge Vejle Midtbyskole. Her er de nye skolebørn blevet rullet ind de seneste år, og det med stor succés.
"Det giver specielt børnene mulighed for at starte i skole, når de er klar. Vi tilstræber, at de starter lige omkring den dag, de fylder seks år, men hvis børnehaven for eksempel ser et barn, der har brug for to-tre måneder mere i børnehaven, hvor det prøver at være den store og på den måde får noget mere selvværd, så er muligheden der. Og det er vel at mærke uden at hverken børnene eller forældrene føler sig forkerte, for de skal jo starte lige om lidt sammen med andre børn alligevel," siger Karin Jensen, afdelingsleder i indskolingen, Vejle Midtbyskole, hvor børnene ikke bare rulles ind i skolen, men også blandes på tværs af årgange fra 0.-2. klasse.

Flaget er stadig i top

Med rullende skolestart forsvinder den traditionsrige første skoledag - eller gør den nu også det?
"Jeg vil sige, at rullende skolestart giver en anderledes første skoledag. Vi hejser stadig flaget hver gang, og så får de nye elever en makker hver i form af en ældre elev fra indskolingen," siger Karin Jensen, der gerne vil anbefale Esbjerg Kommune at prøve kræfter med den alternative skolestart, og så har hun også lige et par råd.
"Hvis politikerne fra Esbjerg ringer mig op, vil jeg helt sikkert anbefale fire årlige rul. Her i Vejle har politikerne besluttet sig for seks, men det er efter min mening lige rigeligt nok. Vi har for eksempel et rul omkring den 1. juni, og her når børnene altså kun at gå i skole godt tre uger, før der er en lang sommerferie," siger Karin Jensen, der også fortæller, at et meget tæt samarbejde mellem pædagoger og lærere er alfa og omega for at få den rullende skolestart til rigtigt at rulle.

Publiceret 24 January 2013 08:30