Udluftning er vigtigt i kampen mod et dårligt indeklima. (Colourbox).

Udluftning er vigtigt i kampen mod et dårligt indeklima. (Colourbox).

Hold fugten væk og bo sundt

Allergisymptomer om vinteren kan ofte hænge sammen med et dårligt indeklima i boligen. Fugt er en af de helt store syndere hertil. Ved at følge enkle råd kan man undgå fugt og skimmelsvamp.

Skimmelsvampe kan muntre sig, hvis de får de rette betingelser. De kan dermed give allergilignende symptomer, som bl.a. kløe i øjnene, tørre slimhinder, hovedpine og træthed.
For at undgå dette, handler det om at få nogle gode daglige vaner, som får fugten af vejen, holder boligen tør, og som gør det svært for svampene at få ordentligt fat. Domea opfordrer til, at man følger en række gode råd. På den måde får alle et sundere liv.
En dårlig luftkvalitet i fx værelser, køkken og badeværelse kan skyldes manglende rengøring, og Domea opfordrer til, at man prøver at finde årsagen til de dårlige lugte. Man kan fx se under køkkenvasken, i brusenichen og i hjørnerne. Er der synlige beviser for sorte, grønne eller hvide plamager, skal der tages affære. Svampene elsker fugt.
Fugten skal fjernes igen ved udluftning og Domea anbefaler derfor beboerne i de lokale boligafdelinger at lufte grundigt ud i alle de rum, vi opholder os i hver dag.
- Skab gennemtræk i mindst 2 x 10 minutter om dagen. Tør så vidt muligt ikke tøj indendørs og tænd for emhætten, når der tilberedes mad. Tør vægge og gulv af efter bad og hold øje med tegn på fugt, mug og svampe, fx brune eller sorte pletter på vægge og ved vinduer, lyder rådene fra Domeas kommunikationschef Anders W. Frederiksen.
Ved mindre angreb af skimmelsvamp på synlige robuste overflader skal man rengøre og rense overfladen med desinficerende midler fx Klorin eller Rodalon.

Gode vaner

Et godt indeklima afhænger af flere faktorer. Det er vigtigt, at rumtemperaturen ikke er så lav, at der kommer fugt i boligen.
- Sørg for ikke at lukke helt ned for varmen, når du er ude af boligen, på den måde opretholdes en god rumtemperatur i boligen. Ligeså vigtigt er det, at den brugte luft, som indeholder fugtighed, bliver udskiftet med luft udefra – derfor skal man også lufte ud selv i regnvejr, fastslår kommunikationschef Anders W. Frederiksen.

Luftfugtighed

En familie på 2 voksne og 2 børn producerer 15 liter vand i døgnet i forbindelse med bl.a. madlavning, tøjvask og bad. Den normale luftfugtighed om vinteren er under 40 %, men den stiger, når 4 personer har opholdt sig i boligen i 4 timer. Tørres der samtidig tøj i boligen, går det endnu hurtigere med at få fugtigheden til at stige, og dermed får svampene stor mulighed for at formere sig.

Publiceret 24 January 2013 08:00