Alfredo Moreleón under sit foredrag torsdag aften i Kulturhuset i Køge. (Foto: Niels Rolskov).

Alfredo Moreleón under sit foredrag torsdag aften i Kulturhuset i Køge. (Foto: Niels Rolskov).

En aften med en gribende fortælling

- om Mayafokets historie og aktuelle situation.

KØGE: 35 Køgeborgere havde torsdag aften fundet vej til Kulturhus Køge hvor Alfredo Moreleón - komponist og musikpædagog født i Mexico og bosat i Køge siden 1981 - fortalte om hans og hans hustrus oplevelser i Mellemamerika hvor Mayafolket den dag idag udgør en stor del af befolkningen i Mexico, Guatemala, Belize og El Salvador.
Efter de personlige indtryk viste Alfredo Moreleón dokumentarfilmen "Mayaernes Ord". Filmen gav et overvældende indtryk af de enorme udfordringer Mayafolket står overfor i disse år.
Deres oprindelige livsform i tæt kontakt og respekt for naturen er under hastig destruktion pågrund af "udviklingen" hvor store landområder ryddes til produktion af palmeolie, store åbne miner og andre formål hvor jordens naturlige kredsløb brydes for at opnå en hurtig profit der naturligvis ikke kommer den oprindelige befolkning tilgode.
Filmen viste dog også et folk der havde stor vilje og gåpåmod til at fastholde deres kultur og levevis. Der var en stor bevidsthed om at deres kamp nu havde varet i ca. 518 år og ikke ville været færdig lige med det samme!
Mayaerne har også en meget konkret holdning til de voldsomme klimaændringer der sker i vores tid og de har som nogle af de første mødt de store konsekvenser af flere orkaner, mudderskred o.s.v der har ramt Caribien og Mellemamerika de seneste år.
Aftenen var arrangeret af Enhedslisten De Rød-Grønne i Køge.
pm

Der blev lyttet intenst til historien om Mayafolket. (Foto. Niels Rolskov).

Der blev lyttet intenst til historien om Mayafolket. (Foto. Niels Rolskov).

Publiceret 25 January 2013 17:30