Når der sker store begivenheder i kongehusene, er Kolding-virksomheden Danapress på pletten, hvorefter historierne leveres til kulørte blade i hele Verden.

Når der sker store begivenheder i kongehusene, er Kolding-virksomheden Danapress på pletten, hvorefter historierne leveres til kulørte blade i hele Verden.

Kongeligt stof til Verden fra Kolding

Fra et lille kontormiljø i Kolding, sidder en gruppe mennesker og leverer historier om de kongelige til de kulørte blade i hele Verden

Af
Susie Jessen

Man fornemmer det allerede, imens man bevæger sig op ad den snoede trappe på Industrivej i Kolding.
Et portrætbillede af Dronning Silvia af Sverige pryder den ene side af døren og lidt længere henne smiler Dronning Margrethe fra et billede ud til opgangen. Inde på selve kontoret, er række efter række af mapper stablet på bogreolen. Fyldt med kulørte blade fra lande som Tyskland, Australien og Østrig.
Især lande, der ikke har deres egne kongehuse, elsker det danske. Og det er her, at Kolding-firmaet Danapress kommer ind i billedet.
I 30 år har virksomheden leveret historier om de kongelige til redaktioner i hele Verden.
"Da Danapress startede op i sin tid, handlede historierne om Henrik og Margrethe. I dag er det Mary, som folk vil læse om. Især Australien er selvfølgelig helt vilde med Mary. Der er ingen tvivl om, at da Mary kom ind i billedet, blev blikket vendt kraftigt mod Danmark. Det samme har vi også set i England med Kate,", forklarer Morten Schoop, som er indehaver af Danapress, som han overtog efter sin far, grundlæggeren Horst Schoop for 10 år siden.
Firmaet eksisterer som et bindeled mellem redaktionerne og historierne fra Kongehuset, så redaktionerne selv slipper for at have en korrespondent fast på sagen i landet. Danapress leverer historier om både det danske kongehus, men også det svenske, norske, hollandske og engelske.
"Vi leverer historierne, men blander os ikke i, hvordan de vinkler artiklerne. Vi kan dog give gode råd. Eksempelvis kunne tyskerne slet ikke forstå, hvordan Mary kunne sende sine børn i en almindelig dansk dagpleje. Det er meget unormalt at gøre det i Tyskland, som derfor så hende som en ravnemor. Der kunne vi så træde til og forklare, at det er normalt i Danmark at gøre det og at det faktisk var et meget folkeligt skridt at tage af Mary," fortæller Morten Schoop.

Bryllupper det største

Danapress valgte i sin tid at placere hovedkontoret i Kolding, fordi grundlæggeren, Horst Schoop så et marked i, at levere historier til Tyskland om de danske kongelige.
Og hvis dette skulle gøres ordentligt, skulle det gøres fra Danmark.
Kolding var et godt sted, fordi byen ligger tæt på grænsen, men heller ikke alt for langt fra København.
Alle de ansatte taler og skriver flydende tysk for at kunne levere historierne til redaktionerne. I dag har virksomheden afdelinger i Spanien, Holland og Tyskland. Morten Schoop er ikke i tvivl om, hvad læserne bedst kan lide at høre om.
- Vi har rigtig travlt op til bryllupperne. Det er meget intense perioder, hvor vi holder redaktionerne opdaterede med alt hvad de kongelige foretager sig. Det er rigtig sjovt. Men også meget travlt, fortæller Morten Schoop, alt imens han viser det ene kulørte magasin frem efter det andet, hvor Danapress har leveret historierne,.
Om Kronprinsesse Victorias kjoler, om Marys arbejde i fonde og om Mette-Marit og Haakons besøg i fattige områder i Afrika. Især tyskerne labber det i sig, fortæller Morten Schoop.
- De har jo ikke kongehuse selv. Så de romantiserer vores kongehuse og synes, at det hele er lidt eksotisk. Og det er ikke noget, der stopper. Jeg tror altid, at der vil være et marked for kongehuset.

Publiceret 06 February 2013 12:00