Modelfoto: Mostphotos

Modelfoto: Mostphotos

Unge:

Vi ved alt for lidt om sex

Elevråd ønsker at seksualundervisning bliver en fast del af pensum på gymnasiet

Seksualundervisningen i gymnasiet er et forsømt område. Sådan lyder det fra elevrådet på Rosborg Gymnasium og HF i Vejle, der er et af flere elevråd landet over, der laver aktioner hele uge 6 for at sætte fokus på seksualundervisning på ungdomsuddannelserne. Sex & Samfund bakker op om ønsket om obligatorisk seksualundervisning på ungdoms-uddannelserne.
Unge på gymnasier og andre ungdomsuddannelser bør have obligatorisk seksualundervisning, mener elevrådet på Rosborg Gymnasium og HF.
"Seksualundervisning er et forsømt område. Mange unge mangler ikke bare viden om kønssygdomme og prævention, men også om hvordan man føler sig tilpas i sin seksualitet. Drømmescenariet er selvfølgelig, at seksualundervisning bliver en fast del af pensum hos os," siger medlem af elevrådet på Rosborg Gymnasium og HF, Caroline Poulsen.
Elevrådet benytter sig af Sex & Samfunds årlige seksualundervisningskampagne Uge Sex i uge 6 til at lave en info-uge på gymnasiet om unge, seksualitet og seksualundervisning. Det gør de for at sætte fokus på behovet for mere seksualundervisning på ungdomsuddannelserne.
I Sex & Samfund glæder man sig over initiativet. De fleste unge har deres seksuelle debut, mens de går på en ungdomsuddannelse, og det er nu, at de skal tage ansvar og træffe gode valg for sig selv og andre i forhold til sex, seksualitet og relationer.
Men kun 10 procent af eleverne får seksualundervisning på deres ungdomsuddannelse. Det viser Sex & Samfunds kortlægning om ønsker og behov til seksualundervisning på ungdomsuddannelserne fra 2011. Projektleder i Sex & Samfund, Morten Emmerik Wøldike, siger:
"De unges behov for at tale om seksualitet, følelser og sex stopper jo ikke ved deres seksuelle debut. Det er der, at den for alvor starter. Seksualundervisning er ikke en engangsløsning, og der er stor forskel på, hvad unge har brug for at tale om, og hvad børn i folkeskolen har brug for at tale om. Samtidig ved vi, at de unge mangler viden om emner som krop, sexsygdomme, præventionsformer, graviditet, seksualitet og seksuelle rettigheder. Vi ved også, at de selv efterspørger seksual-undervisning, der bygger oven på grundskolens undervisning og tager udgangspunkt i de unges aktuelle situation med de første erfaringer med seksualitet og sex," siger han.
"Vi ved også fra kortlægningen, at unge på erhvervsuddannelser, produktionsskoler og egu er blandt de unge, der taler mindst med deres forældre og venner om seksualundervisningens emner – altså lige fra seksualitet over valg af prævention til en snak om signaler, grænser og ansvar. Uge Sex skaber gode rammer for at beskæftige sig med de emner på en måde, som tager udgangspunkt i de unges aktuelle situation," siger Morten Emmerik Wøldike.
På erhvervsskolerne har Uge Sex-materialerne fokus på Følelser, grænser og seksuelle rettigheder – blandt andet med filmen "Ja – nej – det er dig der bestemmer!". På hhx kan eleverne arbejde med temaet Mangfoldighedsstrategier i danske virksomheder. I de almene gymnasier kan eleverne arbejde med temaet Køn og seksualitet i det senmoderne samfund. Samtidig tilbydes alle en mere klassisk seksualundervisningspakke om prævention, sexsygdomme, uønsket graviditet og sundhed.
Der er blandt lærere rekordstor opbakning til årets Uge Sex-kampagne med over 230.000 tilmeldte elever på landsplan. Af dem er over 15.000 fra ungdomsuddannelserne.

null

Publiceret 06 February 2013 13:00