(Foto: JCJ).

(Foto: JCJ).

Museet sætter spot på nordiske guder

- I skolernes vinterferie i uge 8.

VINTERFERIE : Så du julekalenderen ?Jul i Valhal?, og vil du vide mere om de nordiske guder, menneskene, der troede på dem og lave din egen amulet, så besøg Køge Museum i skolernes vinterferie.
Søndag den 17. februar samt tirsdag den 19., onsdag den 20. og torsdag den 21. februar kl. 13-16 afholdes familieomvisninger, og man kan lave en amulet til at tage med hjem.
I vinterferien vil Køge Museum nemlig stå i de nordiske guders tegn, og det vil være muligt at få fortællinger fra den nordiske mytologi. Der vil blandt andet blive vist en fuglefibel, der kan relatere til Odins ravne, Hugin og Munin og en amulet i form af Thors hammer, Mjølner. Både fuglefiblen og amuletten blev fundet ved Toftegård øst for Strøby på Stevns.
- Undervejs vil I høre om Asgård, hvor aserne bor, og om de forskellige aser såsom Odin og Thor. Der fortælles også om asernes fjender, jætterne, hvortil ballademageren Loke hører, og frugtbarhedsguderne, vanerne, hvoraf vi blandt andet kender Freja. I hører ligeledes mange af de gode gamle historier bl.a. om, hvordan Thor måtte klæde sig i brudekjole for at få sin hammer tilbage, om hvordan kærlighedsgudinden Freja fik sit halssmykke, Brisingamin, og den sørgelige historie om Balders død, og hvordan Loke bagefter blev straffet, fortæller museumsinspektør Inge Christiansen.
Herefter er det muligt at lave en amulet, som man kan tage med hjem.
Dagens anden omvisning vil fokusere mere på dagliglivet. Jernalderen og vikingetiden varede fra 500 f.kr.-1050 e.kr. og er en periode, hvor handel og udenlandske kontakter var på et højt niveau.
Desuden var dagligdagen forandret med opdagelsen af det nye metal, jern, der overtog bronze og flints rolle som redskabsmateriale. Samtidig var der rivende udvikling i religionen, hvor man gik fra at ofre til mere eller mindre uspecifikke guder i moser til at tro på aserne for i slutningen af vikingetiden at blive kristne.
På omvisningen hører man om, hvordan bønderne levede i perioden og om de forskellige kontakter rundt omkring i verden. Disse kontakter kan man i jernalderen ofte se afspejlet i gravfund, hvor den fineste gravplads med gravfund er fundet ved Himlingøje.
Man hører også om jernalderens moseofringer, den sene jernalders og vikingetids aser og kristendommens indførelse i Danmark. Undervejs ser man en model af et vikingehus, romersk import i form af glas og drikkesæt samt smykker fra begge perioder.

pm

Fenrisulven afbilledet på en lanse fra jernalderen.

Fenrisulven afbilledet på en lanse fra jernalderen.

Cirkelspænde i bronze fra Toftegård på Stevns.

Cirkelspænde i bronze fra Toftegård på Stevns.

Program

Kl. 13.15-14: Omvisning og fortælling om de gamle guder i Valhal. Vi hører bl.a. om Thors brudefærd, Frejas halssmykke og Balders død.
Kl. 14-15: Lav din egen amulet, som du får med hjem.
Kl. 15-15.45: Dagligliv og guder i jernalder og vikingetid.

Publiceret 13 February 2013 05:45