Hvorfor er der egentlig creme på et kondom? Og hvordan får man det af igen? Spørgsmålene til klasselærer Ditte Thomsen er rigtig mange fra drengene i 8.b.

Hvorfor er der egentlig creme på et kondom? Og hvordan får man det af igen? Spørgsmålene til klasselærer Ditte Thomsen er rigtig mange fra drengene i 8.b.

Sex på skemaet i uge seks

I sidste uge sagde kalenderen uge seks, og for landets skoleelever er det ensbetydende med fokus på seksualundervisning

Af
Louise Ritter

Hvad er gennemsnitsstørrelsen på en penis? Hvilke stillinger er bedst? Hvordan får man orgasme? Hvordan er det at have sex første gang?
Alle spørgsmål om sex, kærester og følelser var i sidste uge tilladt for 8.b på Vestervangskolen i Esbjerg - og muligheden for at stille de mange spørgsmål anonymt blev taget imod med kyshånd af de 20 elever.
"Det at man har kunnet spørge om alt har været bedst. Og vi synes, at vi har lært rigtig meget, smiler Lotte Rubin og Laura Damgaard, der sammen med deres klassekammerater har ugens sidste seksualundervisningstimer på skemaet fredag morgen.

Attrapper og grin

Klasselærer Ditte Thomsen kommer ind i klassen med en papkasse fyldt med kondomer og penisattrapper. Så snart eleverne har set en video af, hvordan man ruller sådan et på, skal de selv prøve kræfter med opgaven.
"Det er da lidt pinligt," smågriner en dreng.
"Hvis du synes, det er pinligt, så skulle du prøve at have været mig, da jeg stod i supermarkedet i går og købte ti pakker," griner Ditte Thomsen tilbage.
Der er i det hele taget en god og afslappet stemning omkring seksualundervisningen i 8.b. Tre år i træk har Ditte Thomsen benyttet den årlige landsdækkende seksualundervisningskampagne Uge Sex til at sætte fokus på følelser, kærester og sex.
"I 6. klasse handlede det meget om at lære at sige fra. Sidste år gik det meget på kærester og følelser, mens det i år har handlet rigtig meget om sex. De er nysgerrige og bliver bedre og bedre til at snakke om det, siger Ditte Thomsen, inden hun igen må agere skydeskive for elevernes mange spørgsmål, mens de fægter med kondomer og attrapper.
"Hvorfor skal piger egentlig lære det her?"
"Hvorfor har kondomer smag? Hvem skal da spise dem?"

Efter at have set en kort video på internettet går 8.b's elever interesseret og frisk til opgaven med at rulle et kondom på en attrap.

Efter at have set en kort video på internettet går 8.b's elever interesseret og frisk til opgaven med at rulle et kondom på en attrap.

Også for de små

Sex, kærester og følelser har utvivlsomt fyldt meget i mange unge esbjergensiske hoveder i sidste uge. I alt 4.412 børn og unge fra 32 skoler og ungdomsuddannelsesinstitutioner i kommunen deltog nemlig i den landsdækkende kampagne. Men selv om det officielle navn er Uge Sex, så er kampagnen meget mere end "bare" sex.
For første gang deltog elever helt ned til 2. klasse, og det var selvfølgelig med emner tilpasset dem.
"Vi udvider kampagnen for at støtte skolernes arbejde med sundhed og trivsel. Uge Sex i de små klasser er med til at udvikle de små elevers viden om krop og følelser og med til at styrke deres evne til at mærke efter egne og andres grænser," siger Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden, der sammen med Sex & Samfund står bag Uge Sex.Uge Sex i tal
39.000 skoleelever var med, da Uge Sex kørte for første gang i 2008. Her i 2013 blev hele 230.000 børn og unge klogere på blandt andet sex, kærester, følelser og trivsel.

Publiceret 13 February 2013 09:45