Cathrine er en meget mobil lille dame, her spjætter hun i armene på dagplejer Anita Madsen.

Cathrine er en meget mobil lille dame, her spjætter hun i armene på dagplejer Anita Madsen.

Motorik for de yngste

Mange danske børn har en dårlig motorik, det kan der gøres noget med, siger dagplejer Anita Madsen som har indarbejdet motorisk træning i sin hverdag

Af
Lene Dalsgaard

Cathrine på otte måneder står selv, Fødderne er let adskilte, benene lige og stærke og hun står helt uden at svaje.
Lige før stod hun nærmest på hovedet i skødet på sin dagplejemor, Anita Madsen fra Starup, og lige inden da, trænede hun sine mavemuskler ved at læne sig bagover for at blive kildet på halsen af journalisten, inden hun vendte tilbage i opret stilling, for at blive krammet af Anita.
Cathrine kan også selv spise sin mad og det er ligemeget om det er rugbrødshapsere, som kan spises med fingrene, eller om det er morgengrød, der skal spises med en ske.
"Jeg har altid stræbt efter at udvikle børns motorik, både mine egne børn, og som dagplejer, også mine plejebørn," siger Anita.
Anita er privat dagplejer så udgifterne til kurser i motorik har hun betalt af egen lomme.
Det giver nogle livlige børn, men det er lige sagen for Anita.
"Jeg elsker når der er gang i den." og gang i den er der hele tiden både inde og ude.
"Vi har rigtig gode muligheder for at være ude, og vi er der så meget som muligt. Der er natur, skov og strand inden for rækkevidde og vi bruger det hele i vores hverdag, " fortæller hun.
Når der er længere end de små ben sådan lige umiddelbart kan klare, har Anita fået sin søster til at sponsere en dejlig christianiacykel med lad og seler til fire børn. Den bruger hun til de otte-10 kilometer til stranden.
Men også indendøre er der motorik på programmet. Der bliver leget sanselege med små puder, som børnene selv har været med til at fylde med kastanjer, gryn eller små sten og når det skal gå rigtig vildt for sig fylder Anita 50 balloner ind i et dynebetræk af juniorstørrelse og så er der hoppepude for alle pengene.
"Jeg er gået sammen med to andre private dagplejere. Vi har sammen fået lov at bruge gymnastiksalen på Vilstrup Skole hveranden uge det er dejligt med så megen plads at boltre sig på, selv om de 15 børn vi tilsammen kan mønstre fylder godt.
Og selv om motorikken giver flere legemuligheder for Anitas børn, så har det også den modsatte effekt.
"Jeg har passet et barn, som rent ud sagt hang i gardinerne, men med motorisk træning kom der meget mere ro på ham, fortæller hun.
Anita er oprindeligt butiksuddannet og hun har også arbejdet som postbud, så erfaringen med at passe børn har hun høstet hos sine egne fire.
"Men jeg har altid villet være dagplejer. Jeg havde besluttet, at når jeg fik mit første barn, så ville jeg begynde at passe også andres børn, men da jeg blev mor første gang som 20 årig, mente kommunen at jeg var for ung, siger hun med et stort smil.
I mellemtiden har Cathrine udnævnt til klatrestativ og inden det går helt galt griber Anita ind.
"Nu skal vi have noget rugbrød."
Snart skal Anita på kursus igen Denne gang handler det om sprog,
Anita har været dagpeljer i tre år nu og indtil videre er alle hendes børn fortsat i en skovbørnehave.

Anita Madsen lægger stor vægt på at børn får læret at røre sig, det synes bøde dagplejebarnet Cathrine på 8 måneder og sønnen Emil på 4 år rigtig godt om.

Anita Madsen lægger stor vægt på at børn får læret at røre sig, det synes bøde dagplejebarnet Cathrine på 8 måneder og sønnen Emil på 4 år rigtig godt om.

Publiceret 22 February 2013 11:15