En ting er sikkert - langt de fleste går igang med at male indvendigt, når de har købt hus. (Mostphotos)

En ting er sikkert - langt de fleste går igang med at male indvendigt, når de har købt hus. (Mostphotos)

Det kaster vi os over i den nye bolig

9 ud af 10 maler, når de får nyt hus 1 ud af 10 bygger til. Det viser en EDC-undersøgelse

Boligkøbere omsætter årligt for op mod 6,8 mia. kroner hos håndværkere, byggemarkeder, møbelforretninger og andre forretningsdrivende. Det afdækker en ny undersøgelse fra EDC, der har spurgt over 700 af de boligkunder, som i 2012 valgte at købe ejerlejlighed eller villa.
Undersøgelsen viser, at 2 ud 3 boligkøbere kaster sig ud i større eller mindre istandsættelser, som i snit beløber sig til 151.000 kr. Og det er her, at særligt malere, tømrere, VVS-folk og byggemarkeder nyder godt af boligejernes lyst til at sættes deres eget præg på nyerhvervelserne, for det handler i høj grad om at male og udskifte gulv, døre, vinduer eller renovering af vådrum.
Tallene indebærer samtidigt, at hver 3. boligkøber betragter deres nye bolig som indflytningsklar, og derfor ikke bruger nævneværdige udgifter på at sætte den i stand. Til gengæld bruger køberne – uanset om man tilhører ’istandsætterne’ eller ej – i snit 26.000 kr. til indkøb af nye hårde hvidevarer, møbler, gardiner og inventar.

Top 10

Men hvad er det så, boligkøberne prioriterer at få udskiftet eller renoveret i boligen? På baggrund af svar fra de over 700 boligkøbere, kan EDC her opgøre boligkøbernes Top 10 over højst prioriterede istandsættelser i forbindelse med boligkøb:
"Vi oplever i stigende grad, at boligkøberne har fokus på de dele af boligen, som har betydning for de faste udgifter og muligheden for at nedbringe dem. Den tendens bekræftes i undersøgelsen, hvor 56% skal udskifte døre eller vinduer, og 42% skal foretage energiforbedringer," oplyser kommunikationskonsulent i EDC, Birgitte Ringbæk.
Køberne har i undersøgelsen samtidigt estimeret hvor mange penge, de enten har anvendt eller forventer at anvende på de planlagte istandsættelser. Udover de tilfælde hvor der skal foretages hele tilbygninger, er det tagrenovering med i snit 112.500 kr, som er den mest bekostelige istandsættelse. Køkkenrenovering og skift af vinduer og døre er henholdsvis nr. 2 og 3 og beløber sig i snit til 48.577 og 45.172 kr

Fakta
Top 10
1. Male indvendigt 91%
2. Udskifte/renovere gulve 58%
3. Udskifte/renovere døre eller vinduer 56%
4. Udskifte/renovere køkken 48%
5. Udskifte/renovere badeværelse 45%
6. Renovere terrasse/altan/have 43%
7. Foretage energiforbedring/isolere 43%
8. Ændre boligens planløsning 33%
9. Udskifte/renovere tag 21%
10. Foretage tilbygninger 12%
Kilde: EDC på baggrund af 750 boligkøbere, der oplyser, at de skal istandsætte (65%).

Publiceret 01 March 2013 09:30