Styrvolt skal bringe liv og oplevelser i Vejles indre by.

Styrvolt skal bringe liv og oplevelser i Vejles indre by.

Gammel skude lægger til i midtbyen

Tomastet skib fra 1943 skal markere Vejles oprindelige havnehistorie og give oplevelser i midtbyen samt lægge dæk til borgerlige vielser

Af
Peter Friis Autzen

Den 13 meter lange og fire meter brede, 70 år gamle fiskekutter, Styrvolt, skal være en del af oplevelsesindustrien i Vejles midtby.
Den skal ligge i Gl. Havn, nærmere bestemt i Sønderåen mellem Lido Biograferne og Dokken, hvor Siemens har til huse.
"De færreste er klar over, at dét område engang var en driftig havn med skibsfart, søfolk og købmandsgårde. Og med skibe på bedding fra hele tre skibsbyggerier i området," siger teknisk direktør Erik Dahl-Rasmussen.
Da Hafniahus, der siden har fået navnet Dokken, blev bygget, fandt man et efterladt, stort træskib i jorden under bygningen. Det ligger der endnu.
"Alle andre steder i Vejle viser lokalhistorien sig. For eksempel ved en særlig brolægning, en markant vejføring eller en bro med en særlig historie. Men i dag eksisterer der ikke så meget som ét eneste tegn på den havnehistorie, der er i Gl. Havn. Det laver vi om på nu. Samtidig får turister og handlende i midtbyen en oplevelse," siger han.

Skibet skal ligge i å-bassinet mellem Lido Biograferne og Dokken.

Skibet skal ligge i å-bassinet mellem Lido Biograferne og Dokken.

Arv fra Vejle Amt

Styrvolt var i sin tid ejet af Vejle Amt. Den blev brugt i pædagogiske sammenhænge ved, at udfordrede unge kom ud at sejle på den gamle fiskekutter.
I dag bruges skibet ikke længere. Men kommunen ejer hende stadig. Derfor så Erik Dahl-Rasmussen muligheden for at slå tre fluer med ét smæk: Historieformidling, oplevelse i midtbyen og ibrugtagning af den gamle skude.
"Dertil kommer, at brudepar fremover skal have mulighed for at blive viet om bord på Styrvolt," siger han.
Siden havnedriften i Gl. Havn blev nedlagt i slutningen af 1820'erne er Gl. Havn blevet lukket inde af broer. Derfor må Styrvolt løftes op på en blokvogn for at få hende ind i bassinnet.
Flytningen og etableringen af bådebro og skilte med markering af lokalhistorien vil koste cirka 60.000 kroner. En del af pengene skal bruges til at grave åen dybere, så der er plads til Styrvolts køl. Skibet stikker seks fod - svarende til cirka to meter. Vedligeholdelsen vurderes at være minimal, når først skibet er på plads.

Styrvolt sejlede i mange år med adfærdsvanskelige unge, da hun var ejet af Vejle Amt. Nu skal hun bruges som by-oplevelse og til borgerlige vielser.

Styrvolt sejlede i mange år med adfærdsvanskelige unge, da hun var ejet af Vejle Amt. Nu skal hun bruges som by-oplevelse og til borgerlige vielser.

Publiceret 11 March 2013 11:30