Nu er møllehuset smukkere end nogensinde

Først kom Dybbøl Mølle i orden, og nu er også møllerboligen flot efter to års restaurering og 5,5 mio. kroner fra fra A.P. Møller-fonden

I sidste uge kunne direktør for A.P. Møller-fonden, Henrik Tvarnø indvie det nyrestaurerede stuehus ved Dybbøl Mølle.
Efter at den sidste møller, Frede Petersen fraflyttede huset i 2006, har stuehuset været lejet ud – men trængte til en grundig istandsættelse. Dybbøl Mølle har som selvejende institution ikke mange penge selv, men heldigvis kom der - som ved møllen - en gavmild sponsor udefra. Gennem 2011-12 har stuehuset derfor kunnet gennemgå en grundig restaurering.
Og hvad skal stuehuset så bruges til? Jo, stuehuset bliver først og fremmest arbejdsplads for det efterhånden store personale ved Historiecenter Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle – et personale som stadigt vokser, efterhånden som interessen for og aktiviteterne om 1864 spredes.
Samtidig er der indrettet et mødelokale med et righoldigt 1864-bibliotek, der vil blive offentligt tilgængeligt, og på loftet er indrettet to værelser til gæsteforskere. Her er det ene allerede besat af en ph.d.-studerende fra Syddansk Universitet i Odense.
"Vi nyder de store, lyse smukke lokaler. Nu har vi både plads og en pragtfuld udsigt. Det har vi drømt om, siden vi rykkede ind i Historiecenteret for 20 år siden," siger centerleder Bjørn Østergaard, Historiecenter Dybbøl Banke.
Færdiggørelsen af stuehuset er endnu et skridt frem i sikringen og udviklingen af kulturarven på Dybbøl Banke. Som formanden for Dybbøl Mølle, Jens Møller (V) siger: "I 2007 lavede vi en plan, som vi kaldte for 'Visioner for Dybbøl-området'. Målene her var, at vi først fik møllen i orden. Det er sket. Derefter at stuehuset blev restaureret fra A til Z. Det er også sket. Nu mangler vi de sidste to ting i planen, at vi får sat gang i det planlagte formidlingscenter for Røde Kors og civilbefolkningens vilkår under krig i 'Skansegården', og at vi får reddet det historiske 'Bøffelkobbelhus' i Nybøl. Men mon ikke også det lykkes, med den enorme fokus på Dybbøl, der kommer med 150-års jubilæet i 2014?"

Publiceret 18 March 2013 13:00