Casper Bilton har canadiske rødder og er med på det canadiske landshold. Foto: Mikkel Hansen

Casper Bilton har canadiske rødder og er med på det canadiske landshold. Foto: Mikkel Hansen

Bilton drømmer om OL

Casper Bilton har canadiske rødder og har spillet flere landskampe for Canada

Af
Mikkel Hansen

22-årige Casper Bilton er født på Frederiksberg men har boet i Canada, hvor han er med på landsholdet. Han griber i denne uge interviewbolden kastet af Mads Thomsen og taler om mulige familieforhold med en holdkammerat, drømmen om at komme til OL og tiden i SønderjyskE.

Mads Thomsen har sendt bolden videre til dig med spørgsmålet: Er det rigtigt, at du er Mikkel Ibsens storebror? Er det i så fald ham, der har canadiske rødder, eller dig der har græske rødder?
Nej, det er ikke rigtigt. Jeg er ikke i familie med Mikkel Ibsen. Jeg ligner ham måske lidt både fysisk og med hensyn til spillestil, men jeg ligner nu ikke en pirat. Han er en spiller, som jeg ser op til, så det er ikke slemt at blive sammenlignet lidt med ham. Og græske rødder? Det ved jeg slet ikke, hvor kommer fra, men jeg har igen græske rødder.

Hvad med de canadiske rødder?
Den er god nok. Jeg er født i Danmark men opvokset i Canada. Min familie flyttede til Canada kort efter jeg blev født, og engelsk var mit første sprog. Men da jeg var seks år, flyttede min familie tilbage til Danmark, og vi bosatte os i Glostrup.

Var det dér du begyndte at spille håndbold?
Ja, det var i Albertslund-Glostrup, men det var før Jesper "Kasi" Nielsen kom til klubben med sine penge. Da jeg opdagede, at jeg havde talent for håndbold, skiftede jeg til Ajax København, hvor jeg spillede med de større drenge. Men mine brødre spiller stadig i Albertslund-Glostrup.

Du er med på det canadiske håndboldlandshold. Hvordan skete det?
Da jeg var andenårsyngling i Ajax, forsøgte jeg at komme med i en canadisk turnering, hvor de forskellige provinser spiller mod hinanden. Jeg henvendte mig til Alberta, der var den provins, hvor jeg havde boet. Det blev ikke til noget, men de sendte min ansøgning videre til det nationale forbund, og så blev jeg inviteret til en landsholdssamling.

Hvordan var det?
Min første samling var i Frankrig, da jeg var 17 år. Desværre brækkede jeg håndledet under samlingen, men trænere var alligevel positive. Så senere blev jeg udtaget som senior til Panamerican Championschip, hvor jeg blev holdets topscorer. Det var en stor oplevelse. Jeg var også med til U21-VM, hvilket var både sjovt og hårdt. Vi var i pulje med bl.a. Sverigeo og Spanien, så det var hårde modstandere, og vi stillede med et ungt hold.

Canada er vel ikke kendt som den store håndboldnation?
Nej, og det kan man også godt se på niveauet. Der er faktisk mange gode spillere, men der er langt i mellem. Men sporten bliver større og større i Canada, og der er også flere canadiere i de gode europæiske ligaer.

Hvad er næste udfordring med Canada?
Det helt store mål er Pan American Games, der i 2015 bliver afholdt i Canada, og det fungerer samtidigt som kvalifikation til OL. Så der satser man på at få bygget et slagkraftigt hold op, og jeg satser da på at være med. Vi kommer til at møde nogle gode mandskaber, men vi har afgjort en chance, og det vil være fedt at komme til OL. Det er min helt store drøm. Jeg har faktisk lige haft besøg af Canadas træner her i Sønderborg, og de arbejder på at arrangere en træningslejr i Europa.

Hvordan havnede du i SønderjyskE?
Jeg spillede i Fredericia i sidste sæson, og de havde store økonomiske problemer. Jeg var nået til et punkt, hvor jeg ikke rigtig gad at være i en 1. divisionsklub, hvor man ikke trænede så meget. Så jeg tog selv kontakt til SønderjyskE for at høre, om de kunne bruge mig, og Morten og Simon kan heldigvis se en fremtid i mig. SønderjyskE har et spændende hold, og samtidigt har Sønderborg et universitet, hvor min kæreste kan studere. Så det er helt perfekt.

Hvad er dit mål med SønderjyskE?
Jeg vidste, at det ville blive svært at få spilletid, men det er gået fint. Jeg har lært meget at spille sammen med spillere som Mikkel Ibsen og Rune Ohm. Jeg har fået den spilletid, som jeg håbede på, og nu vil jeg kæmpe for mere spilletid i den kommende sæson. Det handler om at vise, at man er den, der vil det mest.

Er du faldet godt til i Sønderborg?
Ja, det var ikke svært. Jeg er både faldet godt til på holdet og i byen. Både min kæreste og mig er glade for Sønderborg. Der er mange gode ting ved at bo i Syddanmark - man er f.eks. meget tæt på Tyskland.

Hvad laver du. når du ikke spiller håndbold?
Jeg arbejder for et firma, der hedder Core Relations, hvor jeg sætter nyhedsbreve op for forskellige virksomheder. Jeg kan arbejde hjemmefra, og det passer fint med livet som håndboldspiller - for håndbold er min førsteprioritet.

Hvordan er det at være i slutspillet?
Det er superfedt. Det var en stor bedrift at komme i slutspillet, og det er kæmpestort for SønderjyskE, og det er stort for mig at være med til det.

Hvordan går det mod Tvis?
Vi skal gå efter sejren, som vi altid gør. Jeg tror godt, at vi kan drille dem og snuppe sejren. Det bliver en helt anden kamp end sidst, hvor ingen havde så meget på spil. Tvis vil tilbage i kampen om semifinaler, så der bliver helt sikkert kamp til stregen. Vores chancer afhænger af os selv, for når vi spiller bedst, kan vi være med mod alle.

Hvem skal have bolden næste gang?
Det skal Daniel Eggert. Jeg vil gerne spørge,om han har ansøgt om en stilling på Dybbøl Banke, og hvad jobbet indebærer?

Publiceret 11 April 2013 07:00