Jesper og Rasmus har skiftet patruljebilen ud med mountainbikes og cykelhjelm.

Jesper og Rasmus har skiftet patruljebilen ud med mountainbikes og cykelhjelm.

Vejle har fået sit eget cykelpoliti

Tre betjente på cykel skal skabe tryghed og være med til at forebygge tyverier og gadeuorden

Den er god nok. Nu kan du møde politiet til cykels. Ja, måske har du allerede mødt en betjent på cykel, for Vejle Lokalpoliti har siden 1. april haft tre cykelbetjente til at køre rundt på gader og stræder.
"Vi vil ud at være synlige og tæt på borgerne. Der behøver ikke altid være en bildør imellem os og borgerne," siger vicepolitikommissær Lars Bo Hansen, leder af Forebyggelsesafdelingen ved Vejle Lokalpoliti.
Man vil møde cykelbetjentene i midtbyen samt boligområderne Løget og Nørremarken, hvor de skal være med til at gøre folk trygge og forebygge kriminalitet.
I midtbyen gælder det primært om at forhindre tasketyverier og lignende fra folk på gaden. I boligområderne kan det cyklende politi for eksempel være med til at forebygge chikanerende knallertkørsel og gadeuorden.
"Analyser viser, at vi kan gøre en forskel i boligområderne og være med til at nedbringe antallet af anmeldelser," fortæller vicepolitikommissær Lars Bo Hansen, leder af Forebyggelsesafdelingen ved Vejle Lokalpoliti.

Også almindelige betjente

Det cyklende politi har en særlig opgave med at skabe tryghed og forebygge kriminalitet, men de skal ligesom det øvrige politi være med til at håndhæve loven, lave rapporter og skrive sager.
Og så skal borgerne vænne sig til, at politiet kan komme cyklende, der hvor andre ikke må cykle. Der gælder de samme regler for cykelbetjente som almindelig patruljekørsel i bil.
"En cykel kan også køre udrykning, selvom den hverken har horn eller blink," påpeger Lars Bo Hansen.
Lederen af Forebyggelsesafdelingen fortæller, at der har været stor interesse for at søge stillingerne som cykelbetjent, som blev slået op internt i politiet, så det har ikke været noget problem at besætte de tre stillinger i Vejle Lokalpoliti.
Betjentene vil typisk cykle sammen to og to, og der vil være størst chance for at møde dem på hverdage i dagtimerne.
Indtil videre er der tale om et forsøg, der kører i et halvt års tid fra 1. april til en gang i efteråret.

Publiceret 12 April 2013 05:00