Louise Toft Petersen på Maugstrup Ormefarm.

Louise Toft Petersen på Maugstrup Ormefarm.

Kompostdag med kvalitetsorm fra Maugstrup

Når solen skinner, og foråret endelig er ankommet, er det tid til kompostdag. Provas holder den årlige kompostdag på de tre genbrugspladser 4. maj. Og denne gang har forsyningsselskabet allieret sig med en lokal leverandør af kvalitets-orm til komposten

Forårstid er komposttid. Og igen i år slår Provas dørene op til kompostdag på de tre genbrugspladser i Gram, Vojens og Haderslev.
Birthe Holm fra Provas udtaler:
"Til kompostdagen kan du købe en kompostbeholder og ikke mindst få en pose gratis kompostorm med hjem. Denne gang er der tale om lokale kvali-orm. Tidligere fik vi ormene fra Sydeuropa, men i år har vi allieret os med en lokal leverandør af kompostorm, nemlig Maugstrup Ormefarm."
Louise Toft Petersen fra Maugstrup Ormefarm producerer kompostormene til dagen, og hun fortæller:
"De orm, vi leverer, er super til kompostering af haveaffald. Det er en art, der hedder Eisenia Veneta, og de er lidt større end normale kompostorm. Ormene spiser efter vægt, og jo mere de spiser, jo hurtigere omsættes haveaffaldet til kompost. Samtidig er disse orm bedre til at arbejde i dybden og går nemt ned i en halv meters dybde til forskel fra de lidt mindre kompostorm, der ofte benyttes. På den måde er man mere sikker på, at ormene kommer gennem alt i kompostbunken."

Gavnlige mikroorganismer hjælper til

"Ormene opdrættes i hestemøg, hvor der er mange gavnlige mikroorganismer. Det leveres sammen med ormene og hjælper med at kickstarte komposteringen. Mikroorganismerne er nemlig ormenes hjælpere. De nedbryder haveaffaldet, så de tandløse orm nemmere kan spise det. Det betyder, at indholdet i kompostbunken bliver omdannet både hurtigere og mere effektivt," understreger Louise Toft Petersen og påpeger, at en fordel ved at få lokale orm er, at de er helt friske og klar til at gå i gang med komposten, frem for orm, der har været ude på en længere tur.
Dermed er det bare med at komme i gang med at kompostere. Og er man i tvivl om, hvad man skal gøre for at komme i gang, hjælper Provas dig med gode råd om kompostering.
Ormene udleveres til kompostdagen, så længe lager haves.

Faktaboks 1
Kompostdagen afholdes d. 4. maj på de tre genbrugspladser i Vojens, Haderslev og Gram kl. 10.00-12.00
På kompostdagen kan du:
* Få en gratis pose kompostorm
* købe en kompostbeholder for 400,-. Du behøver ikke medbringe kontanter – beholderen opkræves på din næste regning fra Provas
* Få gode råd om giftfri ukrudtsbekæmpelse
* Få gode råd om kompostering
* Få en snak med Provas' medarbejdere om de forskellige affaldsordninger
Faktaboks 2
Tre gode råd om kompost:
1) Klip det grove haveaffald i mindre stykker. Så komposteres det hurtigere.
2) Komposten i beholderen skal være fugtig – ikke våd.
3) Afklippet græs skal blandes med andet haveaffald i beholderen.

En håndfuld kompostorm.

En håndfuld kompostorm.

Publiceret 01 May 2013 08:00