Karina Bokmand er denne uges skrivetalent.

Karina Bokmand er denne uges skrivetalent.

Kunsten i at give slip

Forældrene holder fast i mindet om de små børn, de havde engang. Imens prøver de unge ivrigt at få deres forældre til at forstå, at de er blevet ældre

- De er blevet pinligere, svare Sofie Kiib Hecht, folkeskoleelev på Ganløse Skole. Det ligger åbenbart stadig til ungdommen at blive pinligt berørte over deres forældre.

Af
Af: Carina Bokmand

skrivetalent fra Hvidovre Gymnasium & HF

Men hvorfor? Forældre for automatisk en irriterende tendens til at pylre, om deres børn jo ældre de bliver, samtidig med at de unge kæmper en hård kamp, for at løsrive sig fra forældrenes overbeskyttende klør. Allerede inden teenageårene rigtigt er begyndt, ønsker de fleste unge at få længere ligne fra deres forældre. En ond cirkel, der kører i ring. Forældrenes bekymringer bliver ikke mindre overfor deres børn, men det gør til gengæld børnenes behov for at have dem i nærheden. Skræmmende at give slip Det er en skræmmende tanke for hver en forælder, at skulle give slip på sit barn. Det barn, der engang har været så afhængigt af en, skal man nu give slip på og lade dem blive mere uafhængige og selvstændige. Men det ville altid være hårdt at se det barn, der engang kom løbende hen til en for hjælp vælge sine jævnaldrende venner i stedet. - Bekymringen starter, hver gang at de går ud af døren, og det er ligegyldigt, hvor gamle de er, fortæller Susanne Bokmand, der er mor til fire. En følelse som nok alle forældre kender til. Det er ikke let at give slip på noget, man engang har holdt så nært. Selv nogle af de gamle ting, fra vores fortid, har det med at finde en plads i vores fremtid, bare for mindernes skyld. For Susanne ville de materielle tingene, dog aldrig kunne erstatte mindet i sig selv. Hun holder videre fast i, at man forhåbentlig, aldrig bliver tvunget til at give helt slip på sine børn. Minimalt overskud Men er det også sådan unge har det? For den 18-årige gymnasieelev Bettina, betyder minderne mere end de materielle ting de fleste knytter sig til. For hende hænger det at give slip på sine forældre, sammen med det minimale overskud, der er tilovers, efter skolen, venner, arbejde og fritidsinteresser. For hende er der bare ingen overskud, til det mere selvstændige liv væk fra sine forældre. Ikke alle unge er ens, men de får alle trangen til at vise deres selvstændighed overfor deres forældre. En trang som de fleste forældre, nok aldrig vender sig til, selv om de selv af været i den samme position over for deres forældre engang.

null

Publiceret 22 May 2013 08:00