Søren Møller ser for sig, at Fredericia kan få et teater-kompleks med erhverv, uddannelse, udvikling, boliger og teater i verdensklasse. Et projekt, der på indholdssiden er mere ambitiøst end operahuset i Sydney.

Søren Møller ser for sig, at Fredericia kan få et teater-kompleks med erhverv, uddannelse, udvikling, boliger og teater i verdensklasse. Et projekt, der på indholdssiden er mere ambitiøst end operahuset i Sydney.

Historisk tæppefald indenfor rækkevidde

Fredericia Teater er på få år blevet et stort element i byens branding. Nu er byen klar til at tage det helt, helt store skridt, mener teaterdirektør Søren Møller

Af
Peter Friis Autzen

"Fredericia er klar til at tage en stor beslutning. Og dét er godt, for den bør tages i løbet af et år," siger teaterdirektør Søren Møller.
Han taler om en beslutning, der endegyldigt vil slå Fredericias brand som teater- og musicalby fast. En beslutning om at etablere et nyt superteater på FredericiaC med teatersale, musicalakademi, boliger, uddannelse, hotel, restaurant og meget andet.
"Det vil kræve en stor investering. Masser af offentlige kroner og fondsmidler. Og forhåbentlig vil også private selskaber og virksomheder vil være med," siger han.
Søren Møller omtalte første gang idéen i Fremtidens Fredericia-tillægget for flere år siden. Og teatrets formand, Jane Findahl luftede tanken igen så sent som for tre måneder siden.
"Idéen er ikke ny. Men tiden er ny. For år tilbage ville det have virket som fantasteri at tale om sådan et projekt. Men ikke længere. Nu er tiden inde til at tage en beslutning," siger Søren Møller.

250-500 millioner

Søren Møller forestiller sig et bygningskompleks, som vil koste et sted mellem 250 og 500 millioner kroner at bygge. Derefter anslår han den årlige drift af teater og udviklingsdelen til 30-35 millioner kroner.
"Ingen ved det. Derfor er det også svært at sætte tal på. Men uanset hvad, er det rigtig mange penge. En stor men fornuftig investering, som jeg mener bør foretages. Og som bør besluttes snart," siger Søren Møller.
Han glæder sig over, at idéen er ved at forplante sig i mange af de miljøer, hvor store beslutninger tages.
"For eksempel glæder det mig, at FredericiaC's udviklingsplan peger i retning af et superteater. Fredericia Teaters logo er ligefrem til stede på helhedsplanens illustrationer," siger Søren Møller og tilføjer, at teater-elementet indgår i FredericiaC-planens etape 9.
Han så helst, at det blev rykket helt op i etape 1.
"Jeg er sikker på, at et ambitiøst projekt vil trække den øvrige udvikling af FredericiaC op i tempo. Men kun, hvis vi ikke går på kompromis. Hverken med husets "skal" eller indhold. Personligt kan jeg garantere, at der ikke vil blive gået på kompromis med indholdet. Det vil aldrig ske," siger teaterdirektøren.

Teater-tanken er allerede en del af FredericiaC-helhedsplanen, Det fremgår af tegningerne, som ellers ikke indeholder firmanavne eller genkendelige logoer. Illustration: FredericiaC

Teater-tanken er allerede en del af FredericiaC-helhedsplanen, Det fremgår af tegningerne, som ellers ikke indeholder firmanavne eller genkendelige logoer. Illustration: FredericiaC

Gevinster på stribe

Søren Møller ser uanede perspektiver med hensyn til branding, markedsføring, turisme og kultur i projektet. Men også en udvikling af byens uddannelsesmiljø og erhverv.
"Det her er et meget ambitiøst projekt: Et markant byggeri på havnefronten. Det nye musikteater-center kan blive et nyt vartegn for byen og er på indholdssiden mere ambitiøst end operahuset i Sydney," siger Søren Møller.
Samtidig skal fremtidens hus i Fredericia sprede sit indhold ud i hele verden.
"Vi udvikler aktuelt flere helt nye musicals i Fredericia. Den mest omtalte er Esaura, der får verdenspremiere til september og foregår i Fredericia i tiden omkring 6.juli 1849. Dén musical har vi allerede interesserede forespørgsler på fra England, Tyskland og USA. Så der er basis for at sende lokalt udviklede værker rundt på scener i hele verden. Det vil sprede Fredericias brand og samtidig sende penge tilbage til byen, hvor de kan bruges til yderligere udvikling," siger Søren Møller.


"Tag beslutningen. Tag den snart. Og lad være med at gå på kompromis."
Søren Møller
TeaterdirektørFremtidens Fredericia
Denne artikel er en del af Lokalavisen Budstikkens særtillæg i Fredericia i denne uge.
Tillægget hedder Fremtidens Fredericia, og det beskriver en lang række projekter, visioner, byggerier, drømme og tanker om Fredericias fremtid. Politikere sætter ord på deres vision, børn sætter ord på deres fremtidsdrømme, en astrolog sætter ord på Fredericias horoskop og erhvervsfolk sætter ord på byens udfordringer og muligheder. Og mere til.
Læs tillægget, der er husstandsomdelt i Fredericia. Eller her på netavisen og e-paperen.

Publiceret 24 June 2013 07:00