Lars Broen glæder sig over, at fredericianerne har taget Panorama Biografen til sig og bruger den til både filmoplevelser, foredrag, koncert-transmissioner og fodbold-oplevelser.

Lars Broen glæder sig over, at fredericianerne har taget Panorama Biografen til sig og bruger den til både filmoplevelser, foredrag, koncert-transmissioner og fodbold-oplevelser.

Biografen gør noget ved Fredericia

Inden- og udenbys gæster strømmer til Panorama Biografen, som sælger 100.000 billetter flere om året, end byens gamle biograf gjorde

Af
Peter Friis Autzen

Der er sket noget med Fredericias selvforståelse: I mange år var biograf-oplevelser noget, man søgte udenbys for at få. Men nu finder fredericianerne de store filmoplevelser lokalt.
"Tidligere skulle to venner, der ville i biffen, altid først afgøre, hvilken by de skulle tage til. Nu er dét slet ikke nødvendigt at tale om mere. For den lokale biograf her er blevet så naturlig en del af byen, at det bare er her, man går hen. Hver gang. Man kan tage det for givet, at de gode film findes lokalt. Og dét er super," siger biografdirektør Lars Broen.
Han kan se på sit billetsalg, at flere og flere fredericianere går i biffen. Og han kan se på diverse statistikker og analyser, at flere og flere af de lokale biografgængere vælger den lokale biograf.
"Og så kan jeg se, at der også kommer flere og flere udenbys gæster her hos os. Godt og vel hver fjerde gæst er udenbys. Så det er ikke kun fredericianerne, der har fået et nyt syn på deres bys kulturudbud: Det har folk udefra også fået," siger Lars Broen.

120.000 i biffen

Sidste år solgte Panorama i Fredericia knap 120.000 billetter. Det er en vækst på 20 procent fra året før. Det er otte procent mere end landsgennemsnittet.
"Den gamle Regina Biograf solgte 15.000 billetter det sidste år, inden den lukkede. Så der er tale om en meget stor udvikling," siger Lars Broen.
Han glæder sig naturligvis over at have kunder i butikken. Men han fryder sig også over, at biografen dermed har rokket ved den fredericianske selvforståelse.
"Før gav fredericianerne en del af deres anerkendelse til områdets øvrige bif-byer, fordi det kun var dér, de store filmoplevelser kunne fås. Nu kan vi også dét i Fredericia," siger han.
Og dét er ifølge Lars Broen ikke nogen uvæsentlig bevægelse.
"Biografen med film, foredrag, koncert- og fodboldtransmissioner, events og andre arrangementer er et oplevelses- og kulturhus. Kulturen skaber en ny opfattelse af byen. Dét flytter byen fremad. Og dét flytter så igen kulturen, som så flytter byen. Og så videre," siger han og tilføjer:
"Den udvikling er selvforstærkende og vil fortsætte. Færre og færre vil gå gennem Fredericia uden at opdage byens mange tilbud."


"Folk kan roligt tage os for givet. For her er altid en god oplevelse at få."
Lars Broen Panorama Biograferne


Fremtidens Fredericia
Denne artikel er en del af Lokalavisen Budstikkens særtillæg i Fredericia i denne uge.
Tillægget hedder Fremtidens Fredericia, og det beskriver en lang række projekter, visioner, byggerier, drømme og tanker om Fredericias fremtid. Politikere sætter ord på deres vision, børn sætter ord på deres fremtidsdrømme, en astrolog sætter ord på Fredericias horoskop og erhvervsfolk sætter ord på byens udfordringer og muligheder. Og mere til.
Læs tillægget, der er husstandsomdelt i Fredericia. Eller her på netavisen og e-paperen.

Publiceret 28 June 2013 09:00