Kerstin Kiis og Peder Engstup-Jepsen ved Østerstrand, der er bemandet med livreddere hver dag fra kl. 11-19 indtil den 17. august.

Kerstin Kiis og Peder Engstup-Jepsen ved Østerstrand, der er bemandet med livreddere hver dag fra kl. 11-19 indtil den 17. august.

Nu er der livreddere på stranden

TrygFondens kystlivreddere er klar til at passe på store og små strandløver på Østerstrand

Af
Lars Saugbjerg

TrygFondens specialuddannede kystlivreddere står klar på Østerstrand i Fredericia. Livreddertårnet blev bemandet mandag, og frem til den 17. august vil livredderne holde øje med strandgæsterne hver dag mellem kl. 11 og 19.
"Vores opgave er naturligvis at komme nødstedte til undsætning, men vores indsats handler i høj grad også om information. Vi hjælper badegæsterne med alt muligt," lyder det fra 25-årige Kerstin Kiis og 20-årige Peder Engstrup-Jepsen, der passer vagten på Østerstrand i denne uge.
Et nyt hold livreddere dukker op hver uge.
"Vi skal være forskellige steder i løbet af sommeren. Strandene er jo meget forskellige, og det skærper vores opmærksom, når vi kommer til et nyt sted," siger Kerstin Kiis, der er også var livredder otte uger sidste år.
"Vi yder almindelig førstehjælp, hvis folk fx. skærer sig, vrikker om eller får et ildebefindende. Samtidig er oplysning afgørende, så vi undgår farlige situationer, hvor vi skal på vandet for at hente nogen. Og så viser vi naturligvis flaget;" siger livredderne med henvisning til bade-flaget, der findes i tre versioner.
"Rød/gul betyder, at man kan bade. Ved det gule flag skal man være særlig opmærksom - på fx brandmænd eller vind. Når det røde flag er oppe, fraråder vi badning. Der er aldrig "grønt lys", for man skal altid tænke sig om, når man bader. Hvor der er vand, kan man drukne".
Øver rutiner
På gråvejrsdage har livredderne ikke travlt.
"Men vi keder os ikke," forsikrer Kerstin Kiis og Peder Engstrup-Jepsen.
"Jeg var ved stranden 300 timer sidste år. Det var aldrig kedeligt, for der er hele tiden en masse rutiner, som skal holdes ved lige. Rutiner, der gør os i stand til at løse opgaver i pressede situationer. Vi øver os, træner og gennemgår forskellige procedure - og snakker scenarier igennem," siger Kerstin Kiis.
Østerstrand er ikke en farlig strand. I hvert fald ikke på samme måde som visse strande ved Vesterhavet, hvor fx revlehuller og enorme bølger udgør en risiko for drukneulykker.
"Stranden her i Fredericia er som oftest en rolig strand. Den ligger i læ. Men netop på grund af læforholdene på selve stranden, skal man være opmærksom på, at der sagtens kan være kraftig vind ude på vandet. Der kan også opstå farlige situationer på badebroen - fx ved udspring," bemærker Kerstin Kiis og Peder Engstrup-Jepsen, der opfordrer alle strandgæster til at kigge forbi livreddertårnet.
"Vi vil meget gerne oplyse om vores arbejde. Vi har også baderådsfoldere og malebøger, der er en oplagt mulighed for, at forældre og børn sammen kan tale om badesikkerhed."

"Man skal altid tænke sig om, når man bader. Hvor der er vand, kan man drukne."
Livredderne på Østerstrand

TrygFondens 5 Nationale Baderåd
1. Lær at svømme
2. Gå aldrig alene i vandet
3. Læs vinden og vandet
4. Lær stranden at kende
5. Slip ikke børnene af syne

Download den gratis applikation "Strandvejr" til både Android og iPhone og tjek forholdene på stranden hjemmefra. Se fx vandets temperatur, hvornår livreddertårnet er åbent, eller om der er brandmænd og alger. Du kan også se De 5 Nationale Baderåd.
Livredderne i Danmark gennemførte sidste år i alt 36.214 indsatser - bl.a. almindelig førstehjælp ved snitsår, dehydrering og bistik. Ud af det samlede antal indsatser vurderes de 24 som aktioner, hvor personer har været i livsfare.

Publiceret 28 June 2013 07:00