Mads Rykind-Eriksen, forstander på Danmarks ældste højskole, Rødding Højskole, glæder sig over en af de nyeste investeringer på skolen, solcelleanlæg.

Mads Rykind-Eriksen, forstander på Danmarks ældste højskole, Rødding Højskole, glæder sig over en af de nyeste investeringer på skolen, solcelleanlæg.

Solens stråler luner på bundlinjen

Flere virksomheder og institutioner investerer i solcelleanlæg. Blandt dem er Rødding Højskole, hvor solen via et solcelleanlæg fra SE stråler til glæde for miljøet og bundlinjen

Fornylig indviede Rødding Højskole ombygningen af skolens gamle stald- og ladebygning.
Dermed rykker kommende elever ind i nogle af landets mest moderne, og samtidig kan alle lune sig ved tanken om den miljøvenlige energi, som solen over Rødding sikrer både den nye og gamle del af højskolen.
Mens salget af solcelleanlæg til private nærmest er eksploderet gennem de senere år, har erhvervsliv og institutioner i Syd- og Sydvestjylland nu også fået øjnene op for fordelen ved solceller. Den udvikling mærker regionens største leverandør af solcelleanlæg, SE, også.
"Mens støtteordningerne er ved at løbe ud, så kan liberalt erhverv og institutioner stadig med stor fordel investere i solcelleanlæg. Blandt andet betyder 115% afskrivningsreglen og et højt eget forbrug af strøm, at tilbagebetalingstiden er attraktiv," siger Susanne Kamp Nielsen, chef for SE's Energisalg Erhverv.
Økonomi og ikke mindst besparelsen på udgifterne til energi var et vigtigt parameter for Rødding Højskole, da man i forbindelse med ombygningen også valgte at omlægge til solcelleenergi.
"Men vi vil først og fremmest gerne signalere ansvarlighed og miljøbevidsthed. Det er naturlige værdier for en højskole som vores," siger forstander Mads Rykind-Eriksen, Rødding Højskole.
Solcelleanlægget skal fremover dække en tredjedel af højskolens el-energi.
Den største udfordring var placeringen af solcelleanlægget. Tagkonstruktionen på de renoverede bygninger var ikke optimal i forhold til garanti for monteringen. I stedet blev det 125 kvadratmeter store anlæg placeret på elevfløjens tegltag.
"Vores oprindelige krav til arkitekterne var, at solcelleanlægget skulle falde så naturligt ind i byggeriet som muligt. Med placeringen på den gamle elevfløj er det nu gemt helt af vejen, så det er endnu bedre," siger Mads Rykind-Eriksen.

Publiceret 28 June 2013 10:45