Oplev byens historie til fods

I sæsonen 2013 tilbyder Esbjerg Byhistoriske Arkiv sammen med VisitEsbjerg fem forskellige byvandringer, der fortæller forskellige sider af byens historie

Så er igen mulighed for at opleve Esbjerg historie til fods, og det sker ved de traditionelle byvandringer. I år er der mulighed for at tage med på følgende ture:

Esbjergs ældste byplan:
Da man begyndte at anlægge Esbjerg Havn i 1868, tænkte ingen på opførelse af en by eller blot udarbejdelse af en byplan. Det sidste blev dog hurtigt nødvendigt, for huse blev opført, hvor der måske skulle være vej, eller folk ønskede at samles.

I udkanten af Esbjergs første byplan:
Da husene begyndte at blive opført i Esbjerg, trak bebyggelsen mod vest. På en måde var den første banegård vendt forkert, for den havde facade ud mod den daværende Jernbanevej (nu Exnersgade). Det var ikke i den retning, byen voksede. På byvandringen skal man besøge den del af Esbjerg, som kom langsomt fra start og bevidst eller ubevidst blev Esbjergs første industrikvarter.

Troens gade:
I Esbjergs første byplan var der ikke tænkt på kirkebygninger – Jerne Kirke var esbjergensernes sognekirke og så færdig med det. Med Esbjergs kraftige vækst opstod der dog snart pladsproblemer i Jerne Kirke, og yderligere ønskede forskellige trosretning egne huse til religiøse formål. Flere af disse huse blev passende samlet omkring Kirkegade, og der blev Esbjergs første kirkegård, der i dag er udlagt som park, også placeret.

Byens kirkegård og I. C. Møllers Park:
Efter en meget hård kamp fik Esbjerg endelig sin egen kirkegård i 1884. Så populær var den, at ikke mindre end ni Esbjerg-familier fik afdøde slægtninge flyttet fra Jerne Kirkegård til den nye kirkegård i Esbjerg.

Esbjerg under 2. Verdenskrig:
Esbjerg var én af de danske byer, som på grund af sin strategiske betydning mærkede Besættelsen mest. I slutningen af 2. Verdenskrig var omkring 10.000 tyske soldater stationerede i Esbjerg og omegn – og det skal ses i forhold til en befolkning på omkring 35.000 indbyggere.
Hvornår?

Tirsdag, den 2. juli kl. 19: Esbjerg under 2. Verdenskrig
Torsdag, den 4. juli kl. 19: I udkanten af Esbjergs første byplan
Tirsdag, den 09. juli kl. 19: Troens gade
Torsdag, den 11. juli kl. 19: Byens kirkegård og I. C. Møllers Park
Tirsdag, den 16. juli kl. 19: Esbjerg under 2. Verdenskrig
Torsdag, den 25. juli kl. 19: Byens kirkegård og I. C. Møllers Park
Tirsdag, den 30. juli kl. 19: Esbjergs første byplan
Onsdag, den 7. august kl. 14: Esbjerg under 2. Verdenskrig
Onsdag, den 14. august kl. 14: Byens kirkegård og I. C. Møllers Park
Alle byvandringer afgår fra VisitEsbjerg, Skolegade 52. De varer ca. 1½-2 timer. Der kan max. deltage 30 personer i hver byvandring, og det koster 50 kr. pr. person at deltage. Billetter købes hos VisitEsbjerg.

Publiceret 01 July 2013 11:00