I 1849 stod der én 50 punds morter og 11 kanoner på bastionen. Seks af dem var tre punds kuglekanoner - som den Jan Rasmussen står ved siden af her.

I 1849 stod der én 50 punds morter og 11 kanoner på bastionen. Seks af dem var tre punds kuglekanoner - som den Jan Rasmussen står ved siden af her.

Landsoldaterne indtager bastionen

De Danske Landsoldater opbygger igen en stor teltlejr på Prinsessens Bastion

Af
Lars Saugbjerg

Der lyder et drøn fra et gammelt gevær. Røgen fra skuddet indhyller soldaten, der straks fylder nyt krudt i, og griber ladestokken. Lidt derfra lyder et endnu større drøn fra en af bastionens tre punds kanoner.
"Vi bruger sortkrudt," lyder det fra Jan Rasmussen, De Danske Landsoldater, der i forbindelse med 6. Juli-Dagene traditionen tro opbygger et teltlejr anno 1849 og overnatter på Prinsessens Bastion.
Besøgende bliver taget med på en kulturhistorisk rejse til dengang, hvor de slesvig-holstenske styrker havde belejret fæstningsbyen.
"Der har aldrig sovet soldater her på Prinsessens Bastion, så lige på dét punkt er vi ikke historisk korrekte," smiler Jan Rasmussen.
"Men ellers går vi meget op i sandfærdig historiebeskrivelse, og har folk spørgsmål, skal de jo bare spørge. Det er sjældent, at vi ikke kan svare på spørgsmål om udfaldet og begivenhederne den 5.-6. juli," siger landsoldaten.
Du kan se, høre og lugte historien. Når historien fortælles levende finder alle den interessant, og levende er netop hvad den er på Prinsessens Bastion.
"Vi lever som man gjorde i midten af 1800-tallet. I teltlejren tilbereder vi kaffen over åben ild, og der er ærtesuppe, flæsk og kartofler på menuen. Kobbergryder, jernstegepander, trætallerkner og tinkrus skal i brug. Lejren er et transportabelt fæstningscenter til 30 mand med telte og udstyr en masse."

Skud kommer

Det er altid et tilløbsstykke, når De Danske Landsoldater affyrer kanonerne på Prinsessens Bastion. De første høje drøn lyder fredag aften kl. 22, når fakkeltoget skal sendes af sted fra Landsoldatpladsen til Bülows Plads.
"Vi saluterer også, når processionen afgår fra Bülows Plads lørdag kl. 11. Men allerede kl. 10.30 indvier Prinsgemalen bastionens nye kanon. Om alt går vel skal han selv affyre den," siger Jan Rasmussen, der også tager sin egen kanon med.
"Den stiller vi op ved siden af fæstningskanonen, og den kommer i brug jævnligt, så man kan se hvordan vi lader og saluterer."

Der lyder drøn fra Prinsessens Bastion, når landsoldaterne affyrer kanonerne i den kommende weekend.

Der lyder drøn fra Prinsessens Bastion, når landsoldaterne affyrer kanonerne i den kommende weekend.

Soldaterne bløder

De Danske Landsoldater har altid brug for en hjælpende hånd - og flere medlemmer. Formanden Jan Rasmussen lægger ikke skjul på, at De Danske Landsoldater bløder. Hvis de ikke skal smides i graven, er det nødvendt, at nye kræfter melder sig.
"Vi er 14, og kun tre er her fra Fredericia. Det kan jo ikke passe, at så få interesserer sig for byens historie. Kom nu på banen! Hvis alle kun vil kigge på, ender det jo med, at der ikke er noget at kigge på...".
Jan Rasmussen opfordrer alle mænd, kvinder, unge og børn til at blive en del af De Danske Landsoldater. Det er ikke tidskrævende, og den historiske viden skal nok komme med tiden.
Vil du vide mere om foreningen og dens aktiviteter kan du trygt henvende dig i teltlejren på Prinsessens Bastion under 6. Juli-Dagene. Spørg evt. efter Jan Rasmussen, der i øvigt kan træffes på 2128 3345. Tjek også www.dedanskelandsoldater.dk.


"Der er ingen grund til at fortælle løgnehistorier. Virkeligheden er spændende nok i sig selv.
Jan Rasmussen
De Danske Landsoldater

Det er altid spændende, når De Danske Landsoldater tager sigte. Hvornår lyder skuddet?

Det er altid spændende, når De Danske Landsoldater tager sigte. Hvornår lyder skuddet?

Publiceret 02 July 2013 06:00