Lejre Kommune har reduceret kommunens CO2 udledning med seks procent siden marts sidste år. Foto. David Foli.

Lejre Kommune har reduceret kommunens CO2 udledning med seks procent siden marts sidste år. Foto. David Foli.

CO2-succes i Lejre

Den kommunale CO2 udledning er blevet reduceret med over seks procent. “I den absolut pæne ende,” lyder det fra Danmarks Naturfredsningsorganisation

Af
Af David Foli

Lejre I marts blev Lejre en såkaldt klimakommune efter at have indgået en aftale med Danmarks Naturfredningsforening. Og den aftale har allerede i løbet af det første år givet resultater. Lejre Kommune forpligtigede sig som klimakommune til at reducere kommunens egen CO2 udledning med to procent om året frem til år 2020. Men allerede i opgørelsen for 2011/12 står det klart, at det er lykkedes Lejre Kommune at reducere CO2 udledningen med over seks procent. “Det er første gang, vi opgør reduktionen af kommunens egen CO2 udledning, så det er glædeligt, at se så tydelige resultater allerede første år,” siger Lejres borgmester, Mette Touborg, som kan notere sig, at Lejre Kommune er gået fra at udlede 6.161 ton CO2 i 2011 til at udlede 5.746 ton i 2012. Det svarer til en nedgang på 6,5 procent.

Fokusområde

“De mange energitiltag, der er foretaget på kommunens ejendomme, har vist sig at være de rette, og vi er allerede i gang med flere tiltag, så vi håber, at vi også de næste år kan levere et godt resultat,” siger Mette Touborg. Lejre Kommune er en af de 74 klimakommuner i Danmark, som har forpligtiget sig til at reducere CO2 udslippet med to procent om året. Og kommunen har afsat 10 mio. kr. til energibesparende tiltag i både 2011 og 2012. Center for Ejendomsdrift har haft til opgave at disponere disse penge og ifølge Lejre Kommune er pengene blandt andet blevet brugt til udskiftning af flere store gaskedler, trykstyrede pumper og varmtvandsbeholdere. Derudover har kommunens 50 ejendomme fået optimeret deres varmesystem og isoleret deres rørsystem.

Absolut pæne ende

Hos Danmarks Naturfredningsforening er der roser til Lejre Kommune. “Det er flot, at levere et godt resultat allerede det første år,” siger kampagneleder Jens La Cour og fortsætter: “Mange kommuner har haft en stor opgave i at finde ud af, hvor mange bygninger de egentlig har, og hvor meget energi de egentlig bruger. Men Lejre Kommune er en interessant kommune, og en kommune som vil noget mere på det grønne område, end så mange andre kommuner vil - de er eksempelvis den første økologiske kommune i DK. Og derfor har de måske også haft bedre styr på deres ting tidligere. Det er absolut i den pæne ende, at Lejre har reduceret kommunens CO2 udledning med over seks procent.” Ifølge Jens La Cour vil de energibesparende tiltag også være en god forretning for kommunen. “Når resultatet er, at du sparer seks procent på din CO2 udledning og som oftest også sit energiforbrug, så er det jo penge på bundlinien. Når man investerer de her penge på energiområdet, så kommer de mangefoldigt igen.” Lejre Kommune har endnu ikke opgjort, hvor mange penge kommunen sparer på de energibesparende tiltag. Men det er et fokusområde i forhold til opgørelsen for 2012/13. På trods af det gode resultat oplyser Lejre Kommune, at der fremover vil være fokus på at mindske udslippet af CO2 på kommunens transport, hvor der er sket en forøgelse på 1,3 procent, grundet en stigning indenfor arbejdskørsel i private biler.

Publiceret 03 July 2013 00:05