900 kilo gran og 25 kilo ståltråd bruger Michael Bladt-Hansen, inden udsmykningen til ringriderfesten er klar. Foto: Mikkel Hansen

900 kilo gran og 25 kilo ståltråd bruger Michael Bladt-Hansen, inden udsmykningen til ringriderfesten er klar. Foto: Mikkel Hansen

Ringriderfesten bliver klædt i grønt

Der skal bruges næsten et ton gran for at pynte Ringriderpladsen til årets fest

Af
Mikkel Hansen

Hos Interflora Nicolaisens Blomster i Sønderborg har der været travlhed i to uger for at fremstille de i alt 650 meter granguirlander og ranker, som skal pynte Ringriderpladsen.
Der skal blandt andet laves en 190 meter granguirlande, der skal hænge hen over alle galger, ligesom alle stolperne skal beklædes med granranker.
Også porten ved Sønderborg Slot og indgangspartierne til bl.a. børnelandet skal pyntes med gran, ligesom musikvognene til optoget også skal udsmykkes.
Forretningen står også for at lave kranse til ringriderkonge, kronprins og prins samt buketter til jubilarer.
"Jeg har arbejdet med det, siden vi overtog butikken i 1998, og når jeg kigger i regnskaberne, kan jeg se at butikken har arbejdet for Ringriderforeningen helt tilbage til 1974," fortæller Michael Bladt-Hansen fra Nicolaisens Blomster.
Han har tilbragt de sidste par uge i blomsterforretningens baglokale, hvor han har lavet guirlanderne af gran og tuja, som har en god holdbarhed.
"Ved Sønderborg Ringridning gør man meget mere ud af dekorationerne end andre steder, og det er en god idé. Det grønne gør dekorationerne levende. Det er prikken over i'et," fortæller han.
I alt bruger Michael Bladt-Hansen 900 kilo gran, og der bruges 25 kilo ståltråd til at binde grenene sammen.
På en typisk dag kan han lave 75 meter granguirlande.
"Hvis jeg arbejder fuld tid med det, tager hele opgaven vel cirka 14 dage. Men der er jo stadig mange andre opgaver i butikken, der skal laves, så jeg får lidt hjælp til det."
Guirlanderne laves ved at grangrene fastgøres til en snor med ståltråd. En proces der indebærer rigtig mange gentagelser.
"Man skal ikke have noget imod ensformigt arbejde, for eller kører man hurtigt sur i det. Jeg synes, at det er sjovt. Ringridning er en god tradition, som vi alle skal tage del i."
Udover fremstillingen står Michael Bladt-Hansen også for opsætningen.
"Det skal ske med nærmest militær præcision for, der er mange, der skal udføre forskellige opgaver på pladsen. Så hvis vi bliver forsinket, så går det ud over andre," fortæller Michael Bladt-Hansen.
Den 190 meter lange granguirlande bliver fremstillet i mindre stykker for at den ikke bliver for svær at håndtere.
Men det bliver måske lavet om i fremtiden.
"Jeg kunne godt tænke mig, at vi kom i Guinness rekordborg med verdens længste guirlande. Så et år laver jeg den i ét stykke. fortæller Michael Bladt-Hansen, der dog har et helt andet mål i år:
"Jeg har faktisk aldrig set ringrideroptoget. Det har altid passet med, at jeg har haft arbejde i butikken eller på ringriderpladsen. Men for et halvt år siden flyttede vi forretningen fra Center Øst til Perlegade, og her kommer optoget jo lige forbi vores vinduer, så mon ikke jeg får set det i år. Det håber jeg i hvert fald," griner Michael Bladt-Hansen.

null

Publiceret 10 July 2013 15:00