Hvad må jeg i naturen?

Sommerferien er godt i gang og mange danskere bruger frihed og solskinsdage på at tage i skoven eller på stranden. Men hvordan er det nu lige reglerne er: må man overnatte på stranden, cykle på en markvej og tisse bag et træ i skoven? Mange danskere er i tvivl om reglerne for at færdes i naturen, men der er hjælp at hente hos Friluftsrådet.
Halvdelen af danskerne ved ikke, at det er tilladt at cykle på skovvejene i en privat skov og 60 % tror ikke, det er tilladt at slentre ud af en privat markvej for at nyde solnedgangen eller grøftekantens flor. Men det er det.
”Friluftsrådet er grundlæggende interesseret i, at flest mennesker kommer ud og får gode oplevelser i naturen. Derfor arbejder vi også blandt andet på at forenkle reglerne og forbedre mulighederne for at komme ud i naturen”, siger Anker Madsen, leder af politisk afdeling i Friluftsrådet.

På vej og sti i skovene

I skoven afhænger reglerne af ejerforholdet. Er det offentlig skov må man færdes på cykel til fods udenfor veje og stier, men det ved kun lidt over halvdelen af befolkningen, viser undersøgelser. I de privatejede skove må man gå og cykle, men kun på skovveje og stier. Der er adgang fra kl. 6 til solnedgang, og man må ikke slå sig ned nærmere end 150 meter fra bygninger.
”Det kan være svært at vide, hvem der ejer den skov, man besøger, og dermed svært at gennemskue reglerne. Derfor arbejder Friluftsrådet for at forenkle reglerne, men indtil da, må man undersøge det nærmere inden man tager af sted” siger Anker Madsen.
Han fortæller også, at det i princippet ikke er tilladt at tisse i skoven, ud fra regler om anstændig optræden. Samtidig mener han dog ikke, at risikoen for at få en bøde er stor, hvis man ikke kan holde sig på skovturen.
”Du skal altså så vidt muligt holde dig, men at femårige Marie sætter sig og tisser i skovbunden, er der næppe nogen, der har ondt af. Det skal bare ske på en måde, så det ikke forulemper andre. Gå lidt væk, find et krat eller gå om bag et træ,” lyder rådet fra Anker Madsen.

Sov godt – men ikke i telt på stranden

På stranden må færdes til fods og opholde dig hele døgnet rundt, men ikke campere eller slå telt op.
”Reglerne på strandene giver gode muligheder for friluftsliv, for eksempel må du tænde bål hvis, der ikke er for tørt eller det er i fredede klitter. Du må også overnatte under åben himmel, det vil sige du må ikke slå telt op, men det hedder sig, at man må overnatte på stranden i en ikke telt-lignende konstruktion” siger Anker Madsen. Han henviser til, at der findes over 1000 primitive lejrpladser med sheltere i den danske natur og at Naturstyrelsen har åbnet op for 155 områder i skovene, hvor der er fri teltning.
Friluftsrådet opfordrer desuden til, at man altid tager hensyn både til dyrelivet, andre naturgæster og til landsbrugsproduktion, når man færdes i naturen.

Publiceret 11 July 2013 07:00