Der er også segway-ringridnng på programmet i år. Her forsøger ringriderformand Peter Hansen sig med en noget utraditionel ring. Foto: Mikkel Hansen

Der er også segway-ringridnng på programmet i år. Her forsøger ringriderformand Peter Hansen sig med en noget utraditionel ring. Foto: Mikkel Hansen

Ringriderfest fejrer jubilæum

På fredag begynder den 125. ringriderfest i Sønderborg, og det markeres med et brag af en jubilæumsfest

Af
Mikkel Hansen

Når årets ringriderfest skydes i gang er det 125. gang at ryttere fra nær og fjern samlet for at dyste i galgerne.
Og 125 års jubilæet bliver markeret med et brag af en fest.
"Der er ingen grænser for hvor meget, der sker til ringriderfesten," fortæller ringriderfestens formand Peter Hansen.
Jubilæet markeres med en række ekstra tiltag. Blandt andet skal elite-rytterne ud i spændende dyst: Lørdag klokken 13.00 rider de sidste fem års konger, kronprinser og prinser om Den Gyldne Ring på den historiske ringriderbane ved Sønderborg Slot. Og hvem der vinder den dyst, kan spille på hos Danske Spil.
"Vi forventer flere ryttere end sidste, cirka 500 i alt," fortæller ritmester Jes Andersen.
Der er også skruet op for præmierne ved årets rytterfest. Her bydes der bl.a. på en skål i kongeligt porcelæn og en regnjakke.
"Præmierne har en værdi på cirka 1.000 kroner pr rytter," fortæller Jes Andersen.
Også herrefrokosten bliver ekstra stor i år. Hele 1.888 mænd tager plads ved langbordene mandag, og teltet er derfor udvidet med 16 meter.
Der bliver ikke sparet på noget for at gøre året ringriderfest til noget særligt.
"Jubilæet giver ekstra udgifter på cirka 450.000 kroner, hvoraf en stor går til de særlige arrangementer for unge," fortæller formand fork assekomitéen, Allan Schøne.
"Vi kommer til at tærre lidt på kassebeholdningen, for vi forventer et underskud på årets fest. Det handler om at give by og opland en rigtig god jubilæumsfest," siger Peter Hansen.
Jubilæumsprogrammet omfatter alt lige fra traditionel ringridning til ringridning på cykel og Segway.
Ringriderfesten i Sønderborg er berømt for de mange orkestre som underholder på byens centrale pladser. I år deltager ikke færre end 340 musikere fra ind- og udland deltager, og naturligvis er der sørget for britisk militærmusik tilsat tonerne fra skotske sækkepiber. Deruover deltager også bl.a. Gardehusarregimentets hesteeskadron i optoget fredag og søndag og giver flere gange i løbet af festen opvisning på pladsen.
Festens Børneland kan i år fejre sit 10 års jubilæum. Det er her de mindste kan deltage i mange spændende aktiviteter, spændende fra cykelringridning til ringriderfrokost. I nærheden af børneland er der etableret et nyt ungdomsområde, hvor festudvalgene på byens gymnasier har været med til at vælge de orkestre som fredag underholder på en mobil scene.

For 125. gang blæses der til ringriderfest i Sønderborg: Arkivfoto: Mikkel Hansen

For 125. gang blæses der til ringriderfest i Sønderborg: Arkivfoto: Mikkel Hansen

Publiceret 12 July 2013 09:30