Nyt p-hus giver borgerne sved på panden

Patienter og pårørende: Placeringen af det nye parkeringshus ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa er langt fra optimal

Af
Mette Henriksen

“For dårligt” “fejlplaceret” og “helt hen i hegnet”.
Sådan betegner flere patienter og pårørende parkeringsforholdene ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Selvom parkeringshusets beliggenhed er placeret med udgangspunkt i, at det skal ligge midt imellem Psykiatrien og sygehus, så er holdningen blandt de personer, som Lokalavisen talte med, er at det ligger helt forkert i forhold til sygehusets bygninger.
“Jeg døjer med bronkitis, men har ellers ikke noget at klage over rent helbredsmæssigt,” fortæller en 83-årig herre fra Hjordkær overfor Lokalavisen, som ikke vil have sit navn i avisen.
“Jeg er glad for, at jeg trods min høje alder er frisk, for det skal man da godt nok være, når man skal gå hele vejen op til indgangen her fra p-huset. Og så går det op ad en stejl bakke. Det er helt hen i vejret. Når man tænker på, hvordan de graver og bygger her, hvorfor laver man så ikke et rullebånd under jorden, så alle folk kan komme op til sygehuset uden problemer.”

Ikke godt nok

Også ægteparret Thomsen fra Sønderborg undrer sig.
“Men kan ikke lade være med at spørge sig selv om, hvad man har tænkt på, når man bygger parkeringpladsen så langt fra indgangen. Der er jo tale om et sygehus, hvor folk, der kommer, ofte har en skavank af den ene eller anden slags,” siger Ejvind Thomsen.
Anne Hansen fra Gråsten har ingen problemer med afstanden mellem p-plads og hovedbygning, men hun er bekymret for de ældre og syge patienter og pårørende.
“Det slog mig med det samme, første gang vi kom her på sygehuset i Aabenraa i sidste uge. Placeringen er ikke optimal, og der er helt sikkert en masse ældre, som må kæmpe sig herop alt efter dagsform, vind og vejr.”
Skiltningen for de, som ikke kommer fra motorvejen, får også en kommentar med på vejen.
“Man skal ikke sende mig af sted hertil i mørke, for så ville jeg ikke kunne finde parkeringshuset. Vi tog afsted tidligt fra Sønderborg, så vi havde heldigvis god tid til at finde rundt,” tilføjer Annelise Thomsen.
Selvom Regionen arbejder på at etablere flere p-pladser tættere på sygehuset, så er der ikke mange rosende ord at hente fra de adspurgte borgere.
“Uanset hvad, så vil der altid være nogle personer, som er henvist til p-huset, når de gode pladser tæt på er optaget. Og det er bare ikke godt nok, med den afstand, hvis der er tale om et p-hus, der også er tilknyttet sygehuset. Så skal der i hvert fald være hjælpemidler, som for eksempel et underjordisk rullebånd,” er holdningen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra administrerende sygehusdirektør i Sygehus Sønderjylland, Finn Jensen, som holder sommerferie.

“Placeringen er ikke optimal, og der er helt sikkert en masse ældre, som må kæmpe sig herop alt efter dagsform, vind og vejr.”
Anne Hansen, pårørende

Når Aabenraas nye akutsygehus, som bygges af både Psykiatrien i Region Syddanmark og Sygehus Sønderjylland, står klar i 2019, vil sygehuset være over dobbelt så stort som det nuværende. Dele af det nye byggeri kommer til at ligge på en del af de eksisterende p-pladser, og derfor er der opført nyt p-hus med plads til 720 biler. Det er opført i fem forskudte p-dæk, som er tilpasset terrænforholdene. P-huset dækker et areal på 6.200 kvadratmeter, og det har kostet 42 mio. kroner at bygge det (inkl. en ny adgangsvej, red.).
Det er gratis at benytte p-pladserne.

Annelise og Ejvind Thomsen, som for tiden har brug for at gå med stok, er ikke vilde med p-husets beliggenhed. Foto: Mette Henriksen

Annelise og Ejvind Thomsen, som for tiden har brug for at gå med stok, er ikke vilde med p-husets beliggenhed. Foto: Mette Henriksen

Anne Hansen fra Gråsten har som pårørende været hyppig gæst på sygehuset i Aabenraa i den senere tid. Turen fra p-hus til sygehus er noget af en udfordring for ældre patienter, siger hun.

Anne Hansen fra Gråsten har som pårørende været hyppig gæst på sygehuset i Aabenraa i den senere tid. Turen fra p-hus til sygehus er noget af en udfordring for ældre patienter, siger hun.

Publiceret 21 July 2013 07:00