Det er håbet, at det lille sorte skur vil danne ramme om nogle hyggelige mandetimer, mens aktivitetsvæggen gerne skal vække alles nysgerrighed.

Det er håbet, at det lille sorte skur vil danne ramme om nogle hyggelige mandetimer, mens aktivitetsvæggen gerne skal vække alles nysgerrighed.

Harzen og Mallorca midt i Hjerting

Lokalcenter Strandgården har fået ny have for alle sanser

Af
Louise Ritter

Bare fordi man er kommet op i årene, og det kniber gevaldigt med hukommelsen, kan man sagtens længes efter fjerne himmelstrøg. Nu behøver de 21 beboere og mange flere dagsbrugere på Lokalcenter Strandgården i Hjerting ikke at længes mere. Hele verden - eller i hvert fald dele af den - er nemlig kommet til dem som en del af centrets nye omlagte have.
Med bare et par få skridt eller tag i kørestolen kan de ældre tage til både Mallorca og Harzen.
Haven er temaindrettet, og der er tænkt over hver en detajle. I Harzen kan vejret nydes mellem nåletræer og håndlavet granitklipper i miniformat, mens man på Mallorca kan læne sig mageligt tilbage i hængesofaen.
Men den smukke have er ikke kun til afslapning - den er også til aktivitet.
“Hele grundtanken har været, at den nye have skal lægge op til friluftsliv i alle former. Der kan slappes af og hygges, men den indbyder også til aktivitet,” siger Janet Due og Annette Vesterbæk Høyer, der sammen med kollegaen Birgitte Johansen har været en del af havens planlægningsteam.

Hus til mændene

Og der er da også tænkt masser af aktivitetsmuligheder ind i haven. Som prikken over I'et ankom mændenes værkstedsskur til haven bare et døgns tid før den officielle indvielse fredag middag.
“Det bliver bare rigtig godt. Det er tanken, at mændene får deres eget sted at mødes og hygge. Vi har spurgt efter gammelt brugt værktøj hos de pårørende, og det er helt overvældende så meget, der er kommet,” siger Annette Vesterbæk Høyer.
Også centrets kvinder er der tænkt på. Der er blomster at nippe og lidt bær at plukke. Haven rummer også en lille scene, pavillon og aktivitetsvæg, hvor blandt andet skiftende ting på hylderne skal gøre brugere og beboere nysgerrige.
Der er altså tænkt på langt det meste i den nye have, hvor også sikkerheden selvfølgelig er i top.
Belægningerne gør det nemt at komme rundt, og så er haven lukket af. En større del af Strandgårdens beboere er ramt af demens, og de har det indimellem med at gå deres egne veje, men med en lukket have kan også de i vid udstrækning færdes på egen hånd.

Harzen midt i Hjerting. Herfra går turen videre til Mallorca, hvor en hængesofa indbyder til afslapning.

Harzen midt i Hjerting. Herfra går turen videre til Mallorca, hvor en hængesofa indbyder til afslapning.

Publiceret 28 August 2013 11:00