Født og opvokset i Arnum, og derfor selvskrevet til at deltage i receptionen: Ejner Lorenzen (tv.) og Hans Skov. Foto: Mette Henriksen

Født og opvokset i Arnum, og derfor selvskrevet til at deltage i receptionen: Ejner Lorenzen (tv.) og Hans Skov. Foto: Mette Henriksen

En anderledes historiebog

Lokalhistorisk Forening for Højrup Sogn har udgivet historiebogen Barndomslandet Arnum og Højrup i 100 år

Af
Mette Henriksen

Den er en oplagt julegave til folk fra eller med tilknytning til Arnum, historiebogen Barndomslandet Arnum og Højrup i 100 år, som Lokalhistorisk Forening for Højrup Sogn har udgivet i samarbejde med journalist Anna Marie Bohsen.
Udgiverne selv kalder den for en anderledes historiebog. Bogens 132 sider er spækket med førstehåndsberetninger omkring livet i Arnum - især fra tiden op til 60érne, fortæller journalist Anna Marie Bohsen, som har interviewet, redigeret og skrevet.
“Det er tydeligt, at mange i langt større omfang gemte minder og oplysninger i tiden inden 1960. Efter den tid har vi faktisk følt, at vi stødte ind i nogle huller. Omvendt har der også været en del beretninger, som man ikke kendte til, og som har overrasket. Så alt i alt har vi måttet skære ned og prioritere.”
Bogen er et glasklart eksempel på, at Arnumerne aldrig har villet affinde sig med, at gå under i mængden. Skulle det lille landsbysamfund fortsætte med at eksistere, skulle man selv i gang. Og det kom man, for det ville man.
“Det første kvalitetstempel har vi allerede fået af borgmester Jens Chr. Gjesing, som har bestilt 31 eksemplarer til byrådet. Han har også rost indholdet, og da han jo er lektor i historie, kan vi ikke være andet en tilfredse,” tilføjer Arnum-dreng Hans Madsen fra redaktionsteamet.
I bogen kan du blandt andet læse om 100 år med Nissen. En beretning om “stamfar” Nissen, der for godt 100 år siden påbegyndte det, der udviklede sig til et sandt industrieventyr ude på landet i den lille landsby. Et andet kapitel, Handel og vandel, giver et indblik i byens håndværk, butikker og industri igennem årene. At Arnum også har fostret kendte, kan du læse om i De kendte. Bogen fortæller også om tidligere, nu nedlagte foreninger og mødesteder, samt de eksisterende, der stadig har betydning for landsbysamfundet.
Redaktionen består af Birthe Sørensen, Andreas Petersen, Gerda Hostrup, Hans Madsen, Agens Trans Egon Lund og Ove Juhl. Bogen er indtil videre trykt i 1.000 eksemplarer, udgivet af Lokalhistorisk Forening for Højrup Sogn, hvor den også kan købes, og koster 150 kroner.

Ifredags bød redaktionsteamet sammen med journalist, Anna Marie Bohsen, på bog-reception i Arnum.

Ifredags bød redaktionsteamet sammen med journalist, Anna Marie Bohsen, på bog-reception i Arnum.

Publiceret 30 August 2013 06:00