Blåbærrene modner over en to måneders periode fra slutningen af juli til slut september, og man plukker op til ti gange fra en busk.
Foto: Helle-Karin Helstrand

Blåbærrene modner over en to måneders periode fra slutningen af juli til slut september, og man plukker op til ti gange fra en busk. Foto: Helle-Karin Helstrand

Vejrudsigt giver blåbæravler urolige natter

Som en af de første blåbæravlere i Danmark plantede Knud Hyldahl i 1999 4000 blåbærplanter. Nu forsøger han med mini-kiwier

Af
Af Helle-Karin Helstrand

Bærrene hænger i klaser på de halvanden til to meter høje buske. Nogle er grågrønne, andre er rødlige, mens mange har fået den perfekte, lidt støvede blækblå farve, som blåbær har, når de er modne.
I alt 60.000 planter har Knud og Lone Hyldahl på Højgaard ved Thyregod, og der er arbejde nok for Knud det meste af året, når der skal plukkes fire tons blåbær, og buskene skal holdes ved lige.
I øjeblikket får han hjælp til at plukke af to italienske landbrugsstuderende, der gerne vil vide mere om blåbær. I baghånden har han også elever fra Thyregod Skole, der sparer sammen til en studietur.

Afhængig af vand og vejr

”Alt foregår med håndkraft. Vi kan plukke omkring ti gange af hver busk, for bærrene modner ikke lige hurtigt. Vi må ikke sprøjte med ukrudt, fordi vi for tre år siden besluttede os for at gå over til økologisk produktion. Alle uvelkomne planter skal altså rives op med hånden. Om vinteren skal de grene, der har båret frugt året før, klippes af,” siger Knud, der i perioder om vinteren tager lidt arbejde væk fra gården.
Lone har et fuldtidsjob ved siden af.
Ind i mellem de grønne buske står enkelte, der ser ret døde ud med deres brune blade og tørre grene. De har fået for lidt vand i sommer. Blåbær er meget afhængige af vand fra oven, da rødderne kun ligger 30 centimeter nede i jorden.
”Som blåbærproducenter er vi fuldstændigt afhængige af vejret. Vi har gravet drypslanger ned langs rækkerne, så buskene har fået vand den vej. De døde buske skyldes, at nogle af ventilerne i drypslangen har været stoppede. Årets produktion ligger nok på 40 procent af et godt år,” siger Knud.
Sidste år plukkede han mindre end 50 kilo, fordi nogle usædvanlige lune dage i januar snød planterne.
”De troede, det var forår og begyndte at trække væske op i selve busken, og da februar kom med minus 23 grader, gik det så hårdt ud over buskene, at de kun bar meget lidt frugt,” siger avleren, der ikke lægger skjul på, at han følger vejrudsigten tæt, og at den ind i mellem kan give ham urolige nætter.
”Men sådan er det jo, når man arbejder med naturen. Nu har vi haft tre knap så gode år, mon så ikke vi får et godt,” smiler han.

Blåbæravler Knud Hyldahl tjekker lige efter en ekstra gang, om der ikke skulle være kommet en enkel minikiwi, men han må nok vente nogle år endnu. De små kiwier er sødere end de store, og har ingen hår. Foto: Helle-Karin Helstrand

Blåbæravler Knud Hyldahl tjekker lige efter en ekstra gang, om der ikke skulle være kommet en enkel minikiwi, men han må nok vente nogle år endnu. De små kiwier er sødere end de store, og har ingen hår. Foto: Helle-Karin Helstrand

Skulle have heste

Det var tilfældet, der rådede, da parret som nogle af de første kastede sig over blåbærproduktionen.
”Min kone og jeg havde arbejdet to år i Gibraltar, og da vi vendte hjem til Danmark, blev jeg tilbudt et job i Give, hvorfra jeg skulle sælge biler og reservedele til Sydeuropa og Nordafrika for et læggekartoffelfirma. Vi købte Højgaard for at få plads til heste, men da jeg havde besøg af en hollandsk kollega, foreslog han, at vi brugte noget af al vores jord til blåbær. Det havde hans bror succes med i Holland,” siger Knud Hyldahl, der fik 4000 buske fra Holland. Dengang havde den største blåbærproducent i Danmark omkring 500 planter.
”Jeg går ikke gerne i andres fodspor, men synes, det er sjovt at prøve noget nyt,” siger han.
I 2002-03 kunne han begynde at høste, men der var kun til venner og familie. Året efter nåede han 500 kilo, som de store supermarkedskæder tog imod med kyshånd. For tre-fire år siden blev konkurrencen så hård, at Knud Hyldahl lagde om til økologi.
”Nu går det meste af vores høst til Grønttorvet i København og til økologiske grønthandlere. Vi har ikke solgt til de store supermarkedskæder de seneste to år, da vores høst har været for lille, og vores bær endnu ikke helt økologiske,” siger Knud Hyldahl, der også sælger bær og buske fra sin gårdbutik.
Derfra - og fra virksomhedens hjemmeside - sælger han også amerikanske specialiteter – blandt andet sennep - med blåbær, marmelade af egne bær, blåbærvin og blåbærbjesken, som han selv laver.

Italienske Filippo Scaglioni er landbrugsstuderende og meget interesseret i blåbær. Han plukker bær sammen med sin studiekammerat, der også er fra Italien. Ind i mellem får de selskab af selvplukkere.
Foto: Helle-Karin Helstrand

Italienske Filippo Scaglioni er landbrugsstuderende og meget interesseret i blåbær. Han plukker bær sammen med sin studiekammerat, der også er fra Italien. Ind i mellem får de selskab af selvplukkere. Foto: Helle-Karin Helstrand

Kiwibuske på vej

Knud Hyldahl håber, at han om nogle år igen kan blive repræsenteret på supermarkedernes hylder med noget, som ikke alle andre kan tilbyde. I haven er der nemlig noget, der ligner gammeldags tørresnore, og snoet omkring snorene er tynde grene med store grønne blade. Det er minikiwi-buske, som Knud har hentet i USA for tre år siden.
”De skal være fem til syv år gamle, før de begynder at give bær, og de er sarte. Blandt andet er de ikke vilde med blæst. Måske når jeg pensionsalderen, før de rigtigt bliver til noget,” smiler Knud Hyldahl.

Blåbærrene bestøves af humlebier, som Knud Hyldahl får hjem i kasser. Honningbierne kan have svært ved at komme ind i de aflange blomster. I stedet forsøger de at komme ind ved stilken og ødelægger blomsterne. Foto: Helle-Karin Helstrand

Blåbærrene bestøves af humlebier, som Knud Hyldahl får hjem i kasser. Honningbierne kan have svært ved at komme ind i de aflange blomster. I stedet forsøger de at komme ind ved stilken og ødelægger blomsterne. Foto: Helle-Karin Helstrand

Publiceret 30 August 2013 11:00