Martin, Isabel og Freja ved snittebænken.

Martin, Isabel og Freja ved snittebænken.

Vikingeuge på Midtals Friskole

Der ristes runer, plukkes høns, smedes knive, brikvæves, kæmpes og meget mere på Midtals Friskole, hvor omdrejningspunktet i uge 36 er vikingetiden.
Drengene har kofter med læderbælter på, og de store piger er i lange kjoler med forklæder. Eleverne er fordelt på forskellige aktiviteter, der afspejler sider af vikingetidens dagligdag og virke. I køkkenafdelingen er der flere bål, nogle med jernstativer til at hænge gryder i. Et sted er der gravet en grube i jorden til at lægge varme sten i. Der ryges kød, koges grød og bages flade brød. I smedjen og træværkstedet er den store blæsebælg i gang for at smedene kan fremstille skjoldbuler og knive af jern. Andre laver skjolde af træ.
Der er også plads til at de mindre elever kan sidde overskrævs på snittebænken og snitte i en pind. I et tredje hjørne arbejdes på den store væv, mens andre prøver kræfter med slentring, en sjov teknik fra vikingetiden hvormed man slynger garn til bånd. I lege- og musikhjørnet spilles der brætspil, laves musikinstrumenter og trænes kampsport.
Alle disse aktiviteter skal give en oplevelse af, hvad man blandt andet lavede, og hvordan man fremstillede ting i vikingetiden. På Midtals Friskole er man overbevist om, at man lærer allerbedst, når man også med hænder og krop gør erfaringer med læringsstoffet.
Trådene fra det brogede billede af aktiviteterne samles til morgensang, hvor alle mødes, synger et par sange og hører om vikinger, deres togter, hverdag og tro.
Alle er velkomne til at kigge forbi på vikingebopladsen på Midtals Friskole mellem klokken 9.00 0g 12.30 i uge 36.

Sofie og Clara i vikingedragt.

Sofie og Clara i vikingedragt.

Publiceret 30 August 2013 14:00