På Kulturmuseet Spinderihallerne kan man lære at danse Charleston, Jive eller Disco.

På Kulturmuseet Spinderihallerne kan man lære at danse Charleston, Jive eller Disco.

Børn danser på museum

Kulturmuseet Spinderihallerne er i den grad et museum for alle. Syv femårige er blevet museumsrundvisere for en dag

Af
Af Lasse Skov

”Se! En maskine! Den lavede man tøj på,” udbryder femårige Edvin begejstret, da han ser en væv af ældre dato.
”Man lavede sokker og trøjer af garnet,” fortæller Kathrine, da flokken på 17 børn passerer en væg med utallige garnruller i alskens flotte farver.
Børnene er fra børnehaven Mælkevejen, og er på besøg på det fem måneder gamle kulturhistoriske museum ved Spinderihallerne.
Syv af børnene har tidligere besøgt museet, som forberedelse til denne store dag, hvor de skal vise de andre børn rundt på museet.

Charleston eller Disco

I et af rummene, der er en hyldest til det gamle dansested i Vejle, Moulin Rouge, kan man øve sig i at danse Charleston, Jive eller Disco.
Her byder Kasper straks Annika op til dans, og de andre børn stimler sammen omkring dem og danser med.
Museumsinspektør Steen Lundbye fortæller, at en vigtig målsætning for det nye museum er, at det skal være et museum for alle. Også de helt små.
Og åbenbart også de lidt større. Kort tid efter de små havde forladt dansegulvet, var to 14-årige drenge godt i gang med at svinge hofterne til ”Staying Alive” med Bee Gees.
”De fleste mennesker har en opfattelse af, at museer og historie er noget kedeligt noget. Det prøver vi at vende op og ned på. Her må man gerne røre ved tingene,” siger han.
Den påstand holder i hvert fald stik i et af lokalerne, der fungerer som et slags ”historisk legerum”.
Her kan børnene for eksempel lege, at de vasker tøj, som man gjorde i gamle dage eller hejse bomuld med en legekran som man gjorde i Vejle i starten af 1900-tallet.

Nysgerrig

”Det handler ikke om, at børnene skal kunne huske, hvad der lige præcis skete i 1911, men forhåbentlig kan det give børnene en fornemmelse af, at man levede markant anderledes i 'gamle dage'.
Og så bliver de forhåbentlig mere nysgerrige på historie,” siger Steen Lundbye, der selv er uddannet historiker.
Der er også et såkaldt ”fortællerhjørne”, hvor børnene kan høre historiske fortællinger fra Vejle. For eksempel kan man høre, hvordan det var at være barn i Vejle i starten af 1900-tallet.
Og det er populært blandt ungerne, fortæller pædagog Bente Brask.
”Fortællerhjørnet fanger dem meget. Jeg synes, det er en fantastisk måde at gøre børnene nysgerrige på historie. Jeg ville ønske jeg selv havde oplevet sådan et museum som barn,” siger hun.

Publiceret 01 September 2013 08:00