Hanne Lund, formand i foreningen Virksomme Kvinder i Vejle og Opland. Foto: Ina Bjerregaard

Hanne Lund, formand i foreningen Virksomme Kvinder i Vejle og Opland. Foto: Ina Bjerregaard

Bag enhver mand står en virksom kvinde

Det lyder måske som en strikkeklub, men foreningen "Virksomme Kvinder" har alligevel politisk indflydelse

Af
Af Ina Bjerregaard

De hed tidligere Håndværkets Fremme, men i dag er Virksomme Kvinder en erfa-gruppe og netværk for medhjælpende ægtefæller, selvstændige og ledere, der har haft politisk indflydelse i 50 år. Og med afdelinger over hele landet.
Vi har 50 års jubilæum til november," fortæller Hanne Lund, der er formand for Virksomme Kvinder i Vejle og opland og desuden næstformand i Landsledelsen.
Til dagligt har hun sin gang i sit og mandens revisionsfirma i Give. Grunden til hun kom med i Virksomme Kvinder for små 10 år siden var dels en bekendt, der inviterede hende med og så muligheden for politisk indflydelse.
I de 10 år hun har været med er der sket stor udvikling i foreningen.

Sparring, indflydelse og socialt samvær

"Folk har fået mere travlt og økonomien er presset, men samtidig er foreningen også blevet mere betydningsfuld for medlemmerne. Folk er blevet mere mødestabile," fortæller Hanne Lund.
Foreningen er delt således, at der er 14 lokalafdelinger og så en landsledelse. Som næstformand i Landsledelsen er Hanne Lund glad for den megen sparring, men det vigtigste for hende i foreningen er den politiske indflydelse og så det sociale.
Men vi er ikke en strikkeklub," lyder det fast fra Hanne Lund der udover revisonfirmaet og sit virke i foreningen også får tid til lige at læse jura.
"Jeg synes da også tit, det kan være svært at komme af sted til en aften i foreningen efter en dag på arbejdet, men det er jo gerne sådan, at når man først er der, så kan man få rigtig meget ud af det og på mange planer. Både socialt og arbejdsmæssigt," siger Hanne Lund.
I Vejle og opland er de cirka 25 medlemmer lige nu.
"Men vi vil da gerne have flere med og gerne yngre. For i øjeblikket er genensnitsalderen + 40 år.
"Måske har vi et problem med at sælge os selv. Min mor var hjemmegående og hun arbejdede jo lige så meget med bedriften som min far. I gamle dage hed det medhjælpende hustru, nu er vi da nået til det hedder medhjælpende ægtefælle," siger Hanne Lund og griner. Hun synes man skal gå med i foreningen, hvis man gerne vil sparre med andre fra forskellige faggrupper.
"Vi har både en bedemand, anlægsgartner, ejendomsmægler, revisor, en der har en kyllingefarm og meget andet," siger Hanne Lund. Og så er der jo den politiske indflydelse, som de er en af de få foreninger, der har.
"Det vigtigste for mig er nok lovgivningen, hvor jeg synes, vi skal påvirke politikerne alt det vi kan, så de får så stor viden som mulig om, hvordan det er at drive virksomhed. Vi skal selvfølgelig have regler og rapporteringer, men vi skal ikke have det for reglernes skyld. Der skal være en mening med det og det skal administrativt være til at holde til i de små virksomheder. Derfor er det vigtigt at fortælle politikerne, hvilke udfordringer vi har i dagligdagen og være med til at puffe i den rigtige retning," siger Hanne Lund.

Folketingssalen på Christiansborg. Arkivfoto

Folketingssalen på Christiansborg. Arkivfoto

Kun for kvinder

Så når foreningen en gang om året mødes med et panel af politikere på Christiansborg, giver det en mulighed for at diskutere de ting, der driller. Eksempelsvis om en bankpakke virker. Hvordan med affaldssortering?
"Det kan godt være det virker smart, men hvis det er bøvlet for de små virksomheder, så er det jo vigtigt, det bliver sagt," mener Hanne Lund.
Derudover er der masser af både faglige og sociale arrangementer, blandt andet virksomhedsbesøg og julefrokost.
Hvis man gerne vil være med er det bare at melde sig på banen. Hvis man altså er kvinde.
"Jamen kom og besøg os og se, om det er noget for dig," siger Hanne Lund. Der vil altid være en lokalafdeling, hvor man kan passe ind. Og hvis ikke, så er der no hard feelings," siger Hanne Lund.

Publiceret 01 September 2013 11:00