Det er en god idé, at være opmærksom på børnenens computervaner, viser ny undersøgelse.

Det er en god idé, at være opmærksom på børnenens computervaner, viser ny undersøgelse.

Dårlige computervaner skader børns syn

Skoleårets start er et godt tidspunkt at ændre computervaner og eventuelt få et tjek hos optikeren, om barnets syn er på toppen

En ny undersøgelse fra TNS Gallup viser, at halvdelen af alle forældre bekymrer sig om deres børns brug af computer og de skader, som IT kan forårsage på børnenes syn, men kun 39 procent af forældrene får deres børns øjne undersøgt.
"At stirre på spillekonsoller og computerskærme betyder store anstrengelser for børns øjne, fordi øjnenes bevægelighed endnu ikke er fuldt udviklet. Desuden er computer-ergonomi designet for voksne, og det kan resultere i smerter i børns skuldre og rygge. Derfor er det en god ide, at børn over otte år får tjekket deres syn hvert andet år," siger chefoptiker Thomas Aarø, Louis Nielsen i Haderslev.
Børn er ikke selv i stand til at bedømme, hvor længe de sidder ved computeren, og det kan resultere i en svækkelse af synet og dermed, at børnene klarer sig dårligere i skolen. Computer Vision Syndrome kaldes denne svækkelse, der også kan give problemer med koncentration, træthed, røde og tørre øjne og hovedpine.
"Ifølge undersøgelsen lider mange børn allerede af synsproblemer som følge af computerbrug, og derfor er et nyt skoleår et godt tidspunkt til at finde nye computervaner, fordi brugen af computere ofte er mindre i sommerferien," siger Thomas Aarø, som sammen med resten af holdet hos Louis Nielsen hellere end gerne giver råd og vejledning til børn og deres forældre om synet og brug af computere. Det er bare at kigge ind i butikken.

Gode råd
Forældre kan også på egen hånd tage en række forholdsregler for at undgå, at deres børns syn kommer til at lide under for meget tid ved computeren:
* Lær børnene at holde pauser. Selv en pause på 20 sekunder hvert 20. minut kan forhindre irriterede øjne og træthed.
* Sørg for, at bord og stol er justeret, så det passer til barnet, og skærmen står i passende afstand. 45-70 cm anbefales.
* Sørg også for, at lyset ikke reflekteres på skærmen – træk eventuelt gardinerne for eller flyt computeren.
* Indstil computerens kontrast og lys, så skærmbilledet er så klart og skarpt som muligt.
* Børn, der bruger briller, bør have glas med antirefleksbehandling eller deciderede skærmbriller.
* Få barnets syn rutinemæssigt tjekket hvert andet år hos optikeren for at sikre, at det er optimalt.

Publiceret 01 September 2013 14:15