Lussing til kommunerne

Jeg har været og er stor modstander af den centraliseringsbølge, der som en tzunami fejer hen over landet, men en kommende centralisering kan jeg ikke tillade mig at være uenig i. Den vedrører tilsyn med de opholdssteder, som kommuner har tilsyn med.
Fra 1. januar skal der kun være fem tilsyn -et i hver region, men i stedet for som ofte tidligere set er hovedkontorerne ikke placeret i de større byer - i vores region Odense, Esbjerg eller Kolding. Hovedsædet for Socialtilsyn Syd kommer til at ligge i Ringe, og desuden etableres et afdelingskontor i Toftlund. Det lyder særdeles velvalgt.
Der tales om en reform, hvilket næsten er blevet synonymt med centralisering. Begrundelsen er, at der er dårlige erfaringer med de kommunale tilsyn. For Haderslev Kommunes vedkommende falder den opfattelse i tråd med den jævnlige kritik, jeg har fremført over for den selvejende institution, Pamhulebo, der ligger mellem Marstrup og Hammelev.
Det nye tilsyn er naturligvis ikke en garanti for, at tilsyns-niveauet hæves, men der er - i hvert fald nu - grund til at påskønne de gode intentioner. Bostederne er nemlig befolket med nogle af samfundets svageste, og de skal selvfølgelig stå under samfundets beskyttelse. Det mest naturlige er, at opgaven var forblevet under de enkelte kommuner, men når de helt øjensynligt - landet over - ikke magter opgaven, er det rimeligt at reformere. Tilfældige indsatser over for samfundets svageste kan aldrig være tilfredsstillende.

Publiceret 01 September 2013 14:37