Arne Sørensen og Birgit Andersen fejrer, at det er 20 år siden de startede som værtspar på Gerlev Kro. Foto. David Foli.

Arne Sørensen og Birgit Andersen fejrer, at det er 20 år siden de startede som værtspar på Gerlev Kro. Foto. David Foli.

20 år som værtspar

Arne Sørensen og Birgit Andersen fejrer 1. oktober 20 års jubilæum som værtspar på Gerlev Kro

Af
Af David Foli

Gerlev “Hvor blev de 20 år af? Man når lige at blive færdig med at male i det ene hjørne, og så kan man starte forfra et andet sted. Der er hele tiden noget at tage sig til,” siger 60-årige Birgit Andersen og skænker en kop kaffe: “Men vi ville nok ikke have været de 20 år foruden.” 1. oktober er det 20 år siden, at Birgit og Arne overtog værtsrollen på Gerlev Kro. Og siden da har de haft travlt. “Vi åbner klokken 6 om morgenen og i weekenden går de sidste gæster hjem kl. 3 om natten. Så det er nærmest hele døgnet, vi er i gang. Der er altid liv på kroen,” siger Birgit.

Autodidakte

Det er da også tydeligt, at mærke livet på kroen, da Lokalavisen har sat værtsparret stævne i den hyggelige krostue, som hver weekend er stuvende fuld af gæster. Selvom det er formiddag er der kunder i butikken, og historien om Arne og Birgits tid på Gerlev er da også en sand solstrålehistorie. For selvom stort set hele verden siden 2007 har været igennem en økonomisk krise, så er det lykkedes parret, at drive en solid forretning. “Nej, vi har faktisk ikke mærket noget til krisen. Vi henvender os primært til et modent publikum. Vi fokuserer på eksempelvis pensionistklubber, hvor vi afholder arrangementer, hvor jeg spiller keyboard, og så kan folk danse og hygge sig. Og folk føler sig åbenbart godt behandlet, for de kommer tilbage igen. Vi er autodidakte. Vi har ingen uddannelse indenfor restaurationsbranchen,” siger 54-årige Arne Sørensen fortsætter: “Da vi kom til Gerlev, var der et stampublikum, og der var et værtshusmiljø på kroen. Det var ikke lige det, vi brændte mest for, og der var da også et par enkelte, som røg ud. Men ellers så har vi kørt det meget med fokus på traditionerne. De første 10-15 år blev jeg omtalt som den nye kromand. Nu er jeg vel snart den gamle kromand,” siger Arne og griner over bordet til Birgit. “Ja, det er helt sikkert. Vi holder på traditionerne. Vi har et gammeldags krokoncept. Det er ikke finere fransk madlavning, vi står for. Vi har dansk kromad. Hvis kødet ikke er mørt, og sovsen ikke smager, så er det et problem. Og så kan folk godt lide de hyggelige omgivelser, vi har. Det skal ikke være et for sterilt miljø,” siger Birgit, som har været gift med Arne i 21 år.

Kemobehandling

Birgit kommer fra Frederikssund, mens Arne kommer fra en lille by ved Store Værløse der hedder Allindelille. Parret mødte hinanden på Elmely Kro i Ugerløse, som Birgit sammen med hendes daværende mand forpagtede. Birgit blev dog skilt og fandt sammen med Arne. Og da han mistede sit job som møbelsnedker, kørte de sammen Elmely Kro, indtil muligheden pludselig opstod for at komme til Gerlev. Men selvom parret har oplevet stor succes på kroen, så har det ikke udelukkende været en dans på røde roser. For to et halvt år siden fik Arne Sørensen konstateret kræft, og siden har han været igennem to kemobehandlinger. “Vi har valgt at forstætte, selvom Arne har fået kræft. Så kan det godt være, at han nogle gange kun kan være her 50 eller 60 procent. Men vi kan stadig have et godt liv med kroen, selvom han nogle gange ikke er 100 procent,” siger Birgit, som fortæller, at kræftsygdommen ikke på nuværende tidspunkt er direkte livstruende. I anledning af det runde jubilæum har værtsparret en række tilbud i oktober måned, som du kan læse mere om på www.gerlev-kro.dk.

Publiceret 19 September 2013 00:10