Både sprinklervæske og kølervæske skal være frostsikret. Kølervæsken gerne ned til minus 35 grader.

Både sprinklervæske og kølervæske skal være frostsikret. Kølervæsken gerne ned til minus 35 grader.

Er din bil klar til kulden?

Vinteren er over os før vi aner - sørg for at have bilen klar i tide

Danskerne er lige forbløffede over vinterens komme hvert eneste år.
År efter år kan Falck og andre vejhjælps-organisationer efter den første sne konstatere, at det heller ikke var i år, bilisterne lærte at tænke forud. Det var ikke i år, de huskede at få tjekket batteriet i tide eller få sat vinterdæk på bilen.
Og år efter år kan tv efterfølgende berette, hvordan mange bilister blev overraskede over snevejret, og at redningsvognene havde mange udrykninger.

Gode tip

Vil du undlade at være en del af den statistik, så er her nogle gode tip til, hvordan du gør din bil klar til vinter:
- Vinterdæk. Det skal prioriteres, og de skal ofte sættes på allerede i oktober eller november. Temperaturer under 7 grader er nok til, at vinterdæk kan gøre en forskel. Husk at handle i tide, hvis du skal have nye dæk. De bedste er hurtigt udsolgt.
- Viskerblade. Du skal bruge viskerne meget i den kommende tid, sørg for at gummiet er blødt og rent.
- Sprinklervæske. Skift til frostsikkert sprinklervæske. Blander du selv, så sørg for, at den kan tåle kulden. Frys eventuelt en prøveblanding ned. Tjek også kølervæsken - den skal være frostsikret til mindst minus 25 grader og gerne minus 35 grader.
- Batteritjek. Er der strøm nok på? Ofte yder et bilbatteri i almindelig drift mellem 50 og 75 procent af den oprindelige kapacitet, og det kan halveres af kulde og fugt.
- Vask skidtet af. Du skal ikke undervognsvaske bilen for tit, for det kan presse salt og skidt ind i hulrum, hvor det danner rust. Men en grundig undervognsvask før og efter vinteren kan anbefales. Før vinteren får du fjernet det skidt, der kan holde på fugten. Og efter får du saltet skyllet af.
- Tjek olien. Hvis du ikke følger serviceindkald fra værksted, så er vinterklargøringen i hvert fald et godt tidspunkt at skifte olie og oliefilter på.
Og når vinteren kommer, så husk: En forberedt bilist har solbriller i bilen - solen hænger lavt om vinteren, og en våd vej giver genskin. Hav også handsker, støvler, tæppe, sneskovl og drikkevand bag i bilen. Og et tov, du kan blive trukket fri med eller hjælpe andre fri med.

Publiceret 01 November 2013 13:00