Tidligere teknik- og miljødirektør Erik Dahl-Rasmussen har haft fokus på innovativ arkitektur i sit virke, og det håber han vil fortsætte nu, hvor han er stoppet.

Tidligere teknik- og miljødirektør Erik Dahl-Rasmussen har haft fokus på innovativ arkitektur i sit virke, og det håber han vil fortsætte nu, hvor han er stoppet.

Erik Dahl:

”Ny arkitektur er en investering”

De sidste 18 år har Erik-Dahl Rasmussen sat sit præg på byens udvikling som teknik og miljødirektør i Vejle. Nu er han gået på pension. Han fortæller her om sit ’skaberværk’ og om, hvordan han ser Vejles fremtid

Af
Af Lasse Skov

”Vejle kommune er en virksomhed i markedet Danmark,” siger Erik Dahl-Rasmussen.
Han er pensionist nu, men for blot et par uger siden var han teknik og miljødirektør i Vejle. Hans virke har ofte skabt debat i Vejle igennem de 18 år han har siddet på posten.
Han har blandt andet været involveret i Lidobiografens flytning, Bryggen, Bølgen, P-huset Tróndur og et utal af andre byggeprojekter.
Der har været både ros og kritik af de mange nye bygningsværker i Vejle, men Erik Dahl-Rasmussen er sikker på én ting: Interessant arkitektur er nødvendig.
Han har i hele sin tid som teknik og miljødirektør haft fokus på at bringe mere kunst og nyskabende arkitektur ind i byen, og han mener, at det er en af grundene til, at Vejle i dag er en vækstby.
”Ny arkitektur er en investering. Man kan ikke bare smide alle pengene efter velfærd, for så bliver der ikke råd til det i fremtiden. Vi er nødt til at gøre Vejle til en attraktiv by at bo, og have virksomheder i,” siger Erik Dahl-Rasmussen.
Han sammenligner byrummet med et supermarked, hvor man laver den helt rigtige indretning og skaber den rigtige duft, for at få folk til at bruge penge. Ifølge ham, skal man altså lave en attraktiv 'butik', for at få gang i de økonomiske hjul og dermed blive ved med at have råd til skoler, plejehjem og sygehuse.
”Vi er jo i konkurrence med de andre byer om nye tilflyttere og nye virksomheder. Derfor er det vigtigt at få fat i de bedste arkitekter og kunstnere, og det mener jeg, vi har gjort,” siger han.
For eksempel er de nye kontorbygninger for Kirk Capital nede ved havnen tegnet af Olafur Eliasson, der også har lavet regnbuen på Aros i Aarhus. Den berømte afdøde arkitekt Henning Larsens arkitektfirma har tegnet Bølgen og det skandinaviske arkitektfirma 'Arkitema' står bag De Fem Søstre.

Flere byggerier

Selvom Erik Dahl-Rasmussen er gået på pension, har han stadig stor tiltro til fremtidens udvikling i Vejle.
”Vi er blevet en interessant by. Sådan noget som Bølgen kommer folk også fra udlandet og kigger på. Hvis vi fortsætter med at skabe interessante byggerier, men også værner om naturområderne, så tror jeg, der vil komme stor vækst i byen.” siger han
Han mener, at han har været heldig med at have både borgmestre, kommunaldirektører og byråd med sig i de fleste af sine projekter.
"Hvis vi fortsat skal udvikle os, så er det enormt vigtigt, at byrådet sætter en dagsorden om, at vi skal være foran de andre byer indenfor innovativ arkitektur," siger han.

De fem søstre er et af de byggerier som Erik Dahl-Rasmussen har været med til at igangsætte.

De fem søstre er et af de byggerier som Erik Dahl-Rasmussen har været med til at igangsætte.

Publiceret 08 November 2013 12:00