Helle S. Andersens bog udkommer den 5. december.

Helle S. Andersens bog udkommer den 5. december.

Den nysgerrige fotograf på bytur

Helle S. Andersen udgiver bog, som fører læseren bag facaden på 30 ejendomme og huse i Fredericia, kendte og anonyme

Frederica-fotografen Helle S. Andersen er et nysgerrigt menneske. Det gælder de mennesker, som hun portrætterer. Og det gælder den by, hun kom til i 1993. Hvad ligger der bag facaden, det ydre?
Ved portrætter handler det forenklet sagt om at afdække det enkelte menneskes personlighed og livserfaring, som kommer til udtryk i øjne, ansigtstræk og mimik.
"Man ser et helt liv udtrykt i et ansigt," fortæller Helle S. Andersen.
"Min opgave er at fastholde alle disse indtryk, og jeg kan såmænd ønske at få hele livshistorien. Jeg har samme åbne, nysgerrige tilgang til byen med dens kvarterer, ejendomme og huse, facader, døre og porte. Her har jeg så givet efter for min nysgerrighed. Jeg har fotograferet, spurgt, lyttet og skrevet ned. Det er der så blevet en ganske omfattende bog ud af. De, som set i bogen, mens den er ved at blive produceret, har sagt pæne ting. Og jeg er vist også selv godt tilfreds," smiler Helle S. Andersen.
Længe undervejs
Helle S. Andersen har haft projektet i tankerne, siden hun flyttede hertil og åbnede atelier for 20 år siden.
"Nysgerrigheden har konstant holdt tankerne i gang, når jeg kom rundt i byen. Men det var først i år, jeg gik i gang. Jeg har lagt beskeder i brevsprækker, om jeg måtte komme indenfor. Næsten alle har svaret og taget godt imod mig - nysgerrige menneske. Alene disse mange kontakter og møder har været en spændende proces,” fortæller hun.
Herefter har hun fotograferet fra facaden og bag facaden. Samtidig har hun hørt om ejendommenes historie, om mennesker bag dem og i dem. Teksterne i bogen er overvejende ejernes og beboernes fortællinger.
"Jeg har oplevet med øjet og øret. Da jeg er fotograf, ligger mit fokus på synsindtrykkene. Bogen er således en billedbog med en kort tekst om husene. Teksten skal tilfredsstille den første nysgerrighed, men må gerne må bringe læseren på biblioteket, museet og internettet på jagt efter mere."
Guidebog til en bytur
Bogen må også gerne bringe læseren rundt i Fredericia, med stop ved de 30 huse, der portrætteres.
"Så ser man sin by med nye øjne. Sådan var det også for mig," siger Helle S. Andersen.
Hun står selv som udgiver af bogen, som udkommer den 5. december, og som allerede nu kan forudbestilles hos hende.


Fredericia bag facaden beretter i billeder og tekst om 30 af Fredericias ejendomme, kendte og ukendte, offentlige og private. F.eks. Bülows Kaserne, Missionshuset, Axelhus, Nordstjernen, Ungdommens Hus - og mere anonyme ejendomme som f.eks. Nørre Voldgade 102.
Det er byhistorie fra 1600-tallet op til i dag, med appel til alle: Dem, der er født i byen. Tilflytterne. Mennesker udefra, som kun kender Fredericia overfladisk. Og alle med interesse for historie.

Publiceret 16 November 2013 06:00