(Arkivfoto: JCJ).

(Arkivfoto: JCJ).

Er det ”kommunalpolitiske kænguruer” der skal styre Køge?

Af
Af Jørgen Petersen

VALG 2013: På tirsdag bliver det afgjort hvem der skal bestemme i Køge Kommune i de kommende 4 år – 2014-2018 – og det er et meget vigtigt valg!
Køge Kommune står over for den største udvikling nogensinde i sin historie, og derfor er det denne gang ekstra vigtigt, at det er de rette personer, der kommer til at sidde ”ved roret”.
Der er ikke råd til ”tant og fjas” - det er kompetente personer vi har brug for, for ellers kan det gå grueligt galt!
I denne analyse vil jeg prøve at tegne et billede af, hvordan det egentlig ser ud i dag. Hvem der kan blive borgmester, og hvorfor det ikke lykkes for andre.
Som alle andre mennesker har jeg selvfølgelig min egen personlige mening, men den vil jeg forsøge, at holde udenfor – så godt det nu kan lade sig gøre. Til gengæld vil min analyse bygge på de kommentarer og meninger, jeg lytter til i det daglige, når jeg har ”small-talks” med personer fra det politiske liv – lad os bare kalde det, hvad der er hørt på vandrørene.
Mere uddybende er analysen ikke, men den bygger også på, hvad jeg ved, de enkelte har gjort for vores kommune i den periode, de har siddet i byrådet eller været udenfor, men har ”brændt” for at gøre en forskel, og derfor vil være fornuftig at få ind – eller det modsatte.
Ro og stabilitet
Overskriften for den kommende periode må helt klart være, at vi skal have ”ro og stabilitet”. Brokhovederne, som udelukkende brokker sig for at gøre opmærksom på sig selv, har vi ikke brug for.
Der er rigtig mange, der stiller op til kommunalvalget her i Køge – 136 personer - som alle vil yde en indsats for vores kommune. Det må vi da i hvert fald gå ud fra! Til gengæld er de også spredt ud på mange partier, og det kan give den mest mærkværdige men også mest spændende sammensætning af et byråd i Køge.
Der er ”tradition” for, at vi har et borgerligt flertal, men en rød borgmester. Det er i sig selv mærkværdigt – men det er her ”overskriften” kommer til sin ret!
"Landsby-tosser"
I det følgende er det ikke – udelukkende – min egen mening, der kommer til udtryk, men, som tidligere nævnt, også det man hører på vandrørene...
Den største ”kommunalpolitiske kænguru” (citat: Ask Rostrup, DR 1) vi har her vi Køge, er uden tvivl en John Danielsen. Det er ham, som mange betegner som Køges "landsby-tosse", og der er måske noget om snakken. I hvert fald er han den, som uden sammenligning har skiftet parti flest gange i sit liv. Ofte har han svinet andre mennesker til og efterfølgende blevet bedt om at forlade partiet.
På et tidspunkt stiftede han sit eget parti, men fik kun ganske få stemmer, og er nu blevet optaget hos Demokratilisten i en alder af 66 år. De sidste mange, mange år har han brugt på, at skrive læserbreve om, at det udelukkende er gamle idioter, der sidder i Køge Byråd. Blot til orientering, så er gennemsnitsalderen her væsentligt lavere…
Man kan have meninger for eller imod mange ting – det er jo demokratiets lod, men altid være på tværs af alt, skælde ud over alt og alle – det må være et trist liv! Især hvis man ikke har en plan for, hvad der ellers bør ske…
Borgmester?
Der er vel reelt tre bud på en borgmester i Køge, selvom flere andre har budt sig til. Marie Stærke, Socialdemokratiet, Flemming Christensen, Det Konservative Folkeparti og Palle Svendsen, Venstre.
Udadtil har det virket som en kamp mellem Marie Stærke og Palle Svendsen – men midt imellem er Flemming Christensen den helt store outsider.
Hvor meget betyder det landspolitiske? Hvis det har stor betydning, så er der faktisk ingen af dem, der bliver borgmester. Så kan det lige så godt blive Torben Haack fra SF eller Dora Olsen fra Dansk Folkeparti.
Jeg tror nu ikke på, at nogen af dem, helt seriøst går efter den post. Så lad os blive ved de tre nævnte favoritter.
Marie Stærke vil helt klart blive valgets topscorer. Køge har mange socialdemokrater, og ”borgmestereffekten” vil uden tvivl gavne Marie.
Hun er god til at føre sig frem i debatter, men har hun den ballast og baggrund, der skal til i de kommende år, hvor økonomi kommer til at spille en stor rolle? Og har hun internt på rådhuset de lederegenskaber, der skal til, så ikke det er embedsmændene, der leder kommunen?
Marie Stærke er FOR den udvikling, som Køge er i gang med!
Flemming Christensen er uden sammenligning den dygtigste af de tre kandidater. Som tidligere bankdirektør har han den faglige baggrund i orden, og lederegenskaberne fejler heller ikke noget. Han har også det stærkeste hold bag sig. En god blanding af unge og mere erfarne forretningsfolk. Men er han ved at være for gammel? Og kommer han til at lide under de store problemer, som Det Konservative Folkeparti har landspolitisk, hvor de jo nærmest er anonyme? Og "brager" han nok igennem?
Flemming Christensen er FOR den udvikling, som Køge er i gang med!
Palle Svendsen er – bortset fra Marie Stærke – den der har ofret mest på at gå efter borgmesterposten. Palle Svendsen er uden tvivl en dygtig forretningsmand, men han har ikke den store politiske erfaring, og blev kun borgmesterkandidat, da Venstre igennem annoncer søgte efter en sådan. Han kan meget vel komme til at lide under Lars Løkke Rasmussens "kvajeri", men har også selv lavet nogle store fejl på det sidste.
Palle Svendsen startede med at melde ud at Venstre var imod Køge Park og Køge Kyst, men er på det seneste blev svær at blive klog på. Har nu sagt ja til Køge Park, men er afventende med Køge Kyst!
Hvem peger på hvem?
Der er så mange ”hvis'er” i dette kommunalvalg, at det næsten er umuligt at spå om det endelige resultat, men jeg vil alligevel komme med mit bud:
Marie Stærke bliver borgmester igen, hvis Socialdemokratiet går frem eller i hvert fald ikke tilbage, samtidig med at SF og Dansk Folkeparti og nogle af de ”småpartier” kommer ind.
Palle Svendsen bliver borgmester hvis Venstre får en stor fremgang, og man sammen med Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kan sikre et SOLIDT flertal.
Flemming Christensen bliver borgmester, hvis stemmerne bliver spredt ud over det hele. Han er nok den, der bedst kan samle fløjene, for Venstre vil ikke pege på en socialdemokrat, og Socialdemokraterne vil ikke pege på en Venstremand!
Det værste der kan ske er, at vi får et sammensat byråd, hvor det er nogle af de ”kommunal politiske kænguruer”, der bliver tungen på vægtskålen.
Hvis det sker bliver hele den udvikling, der er sat i gang, sat på mere end ”stand-by”, alle de positive stemninger, der er bygget op omkring Køge Kommune, vil falde til jorden...
Vi har brug for et stærkt byråd, der vil samarbejde bredt, så vi får den rette stabilitet!

Publiceret 16 November 2013 10:45