Forandringens vinde skal blæse i Vejle Kommune

Af
Af Birgitte Vind

kandidat for Socialdemokraterne

Skovgade 8

Jelling

For fire år siden besluttede et flertal af borgere, at Vejle Kommune skulle styres af en blå borgmester. Kommunens borgere fik som tak en række effektiviseringer udmøntet som besparelser på de kommunale budgetter,k og et personale der skulle levere den samme vare for færre penge - altså løbe stærkere.
Samtidig gav den borgerlige regering skattelettelser til de rigeste. Skatten, det vi giver til hinanden til fælles velfærd, blev nedprioriteret.
I Vejle har vi den laveste skat vest for Storebælt. Det betyder, at hvis vi sammenligner os med andre kommuner i Trekansområdet, ja så mangler vi cirka 250 millioner kroner om året at drive kommune for.
De ansatte i Vejle Kommune har derfor måttet løbe meget stærkt de seneste fire år. Gang på gang har de måttet opfinde nye arbejdsgange og sige farvel til kolleger, fordi der blev sparet. Og ikke nok med det, lokale erhvervsdrivende har måttet se på, at firmaer uden for kommunen er rendt med opgaverne, fordi det i første omgang var billigere for kommunen.
Men inden du nikker ja til, hvorvidt de mange effektiviseringer er rimelige – så overvej alligevel om ikke ældrepleje, institutioner og skoler ikke er så vigtige, at der må være en grænse?
Hvor langt kan vi tillade os at gå for at presse vores ansatte til at levere varen? Hvilke konsekvenser har det for arbejdsmiljøet? Og hvor langt skal vi gå i jagten på besparelser i indkøb og anlæg, når også de lokale butikker og håndværkere skal opleve sig som en del af kommunen?
Venstre har på landsplan bebudet, at de ønsker nulvækst i kommunerne. Det lyder måske fornuftigt og effektivt. Men har du overvejet, at hvis du stemmer på Venstre igen, så vil det betyde en endnu dårligere kommunal service? Ved du godt, at dine lokale byrådspolitikere fra Venstre og Konservative har en drøm om at fjerne dækningsafgiften for virksomhederne i kommunen. Det drejer sig om 80 millioner kroner, som vi så skal spare yderligere på de kommunale budgetter?
Vi Socialdemokrater vil kendes på, at trivslen for de ansatte er i højsæde, at der ydes en god service til borgerne, og det lokale erhvervsliv er en del af den kommunale opgaveløsning.
Men valget er dit. Skal vi fortsætte det blå spor, eller skal vi lade forandringens vinde blæse i Vejle?

Publiceret 16 November 2013 05:00