Lys i natten

Sørg for at der er lys på 'menneskets bedste ven' - så bliver den ikke et tal i en trist statistik

Af
Peter Rasmussen

Antallet af påkørsler af danske hunde er næsten fordoblet i vintermånederne, viser tal fra Falck. Både hunde og deres ejere mindsker risikoen for at blive ramt af en bil, hvis de sætter lys på hunden.
Er du en af Danmarks cirka 500.000 hundeejere, er det en god idé at sætte lys på din hund i de kommende uger. Antallet af hunde, der rammes af biler, fordobles næsten henover efteråret og vinteren i takt med, at det bliver tidligere mørkt.
Det forklarer hundeekspert Helle Mandal - hos virksomheden Hundeslottet.dk - som rådgiver hundeejere i at færdes sikkert i trafikken.

Tænk på din hund som en cyklist i mørket:

"Hvert år kommer markant flere hunde til skade i trafikken i løbet af efteråret og vinteren, fordi bilisterne ikke kan se dem. Det skyldes ikke, at hundenes adfærd ændres, men at de fleste hunde er næsten umulige at se efter mørkets frembrud. For at gøre det mere sikkert at lufte hunden, bør man tænke på hunden som en cyklist, der skal have lys på i trafikken. Har en hund et lyshalsbånd på, der kan ses flere hundrede meter væk og fra alle sider, giver det bilister markant længere reaktionstid. Hunden færdes langt sikrere,” siger Helle Mandal, der hjælper hundeejere med at gøre deres hunde mere synlige i trafikken.

Flest påkørsler på landet

Hos Falck er man enig i, at det er ekstra vigtigt at gøre sin hund synlig i de mørke vintermåneder.
Antallet af hunde, der rammes og kommer slemt til skade eller bliver dræbt i trafikken, steg sidste år med 84 procent fra sommermånederne til vinter, viser tal fra Falck og Dyrekassen Danmark. Langt hovedparten sker ifølge Falck's optællinger på landet, hvor hunde og deres ejermænd ofte går i vejkanten, mens bilerne kører forbi.

Falck: Lys redder også hundeejeren

"Men det er ikke kun hundene, som kommer alvorligt til skade eller dør i trafikken. Også mange hundeejere bliver også påkørt, når de er ude at lufte hunden. Derfor anbefaler vi, at man sætter både en refleks samt et lyshalsbånd på hunden. Så kan den ses på lang afstand. Samtidig bør man selv tage en refleksvest på. Ligesom lyshalsbånd øger refleksveste bilistens reaktionstid. Veste er obligatoriske, når man kører til udlandet, og de fleste bilejere har allerede en. Hvis ikke kan man købe en for ca. 20 kr.,” lyder rådet fra Falcks talsmand for påkørsel af dyr, Allan Bruun Rasmussen.

Faktaboks: 7 tips til at lufte hunden sikkert i vintermørket
1. Anvend et lyshalsbånd af mærket Lightdoggie fra Hundeslottet.dk. Med lyshalsbåndet kan din hund ses på mere end 100 meters afstand – og fra alle sider. Batteriet varer i op til 100 timer.
2. Kombiner lyshalsbåndet med en selvlysende vest til dig selv, så du også kan ses.
3. Har du en førerhund, og svært ved at se trafikken, er det endnu mere vigtigt, at du og din hund bærer lyshalsbånd, vest og eventuelt reflekser, så I er lette at se.
4. Går du på en landevej, så sørg altid for at holde din hund i snor – og i kort snor, når biler nærmer sig.
5. Gå i venstre side af vejen, så modkørende biler kan se dig på lang afstand. Går du i højre side, risikerer du ikke at opdage bagfra kørende biler.
6. Træk ind til siden ved mange biler, eller hvis du og din hund ikke har vest eller lyshalsbånd.
7. Husk gerne en mobiltelefon i tilfælde af, at du kommer ud for uheld, så du kan ringe efter hjælp.

Billedtekst:
DOGGIESTYLE: Lyshalsbånd som denne model Lightdoggie fås i 12 størrelser til alle hunde og sikrer, at din hund kan ses fra alle sider på mere end 100 meters afstand.

Publiceret 16 November 2013 14:15