Har du brug for din bil hele vinteren, er det en god idé at skifte til vinterdæk, som står bedre fast i sne og frostvejr. (Colourbox).

Har du brug for din bil hele vinteren, er det en god idé at skifte til vinterdæk, som står bedre fast i sne og frostvejr. (Colourbox).

Vintermånederne sender bilen på glatis

VINTERTRAFIK: Med sne, slud og frost stiger antallet af biluheld. Forsikringsselskabet Topdanmark anbefaler derfor at gøre bilen vinterklar og skifte til vinterdæk, før minusgraderne for alvor bider sig fast.
Det er især vinterens første måneder, december og januar, der får flere biler på kollisionskurs sammenlignet med årets øvrige måneder. Da det kolde vejr allerede så småt har vist sig over Danmark, er det ikke for tidligt at gå i gang med vinterklargøringen af bilen.
- Når kulden sætter ind og slud og sne melder sin ankomst, stiger risikoen for trafikuheld. Der er derfor god grund til at få gjort bilen klar nu, inden vinteren viser sig fra sin hårde side, siger Sarah Berg de Nully Brown, der er teamleder i Topdanmark i Køge-området og anbefaler alle, der har brug for bilen hele vinteren, til at skifte til vinterdæk, som står bedre fast i sne og frostvejr.
- Sommerdæk egner sig ikke godt til glat føre. De giver en længere bremselængde og vil ofte øge risikoen for alvorlige ulykker. Vinterdæk er lavet af blødere gummi og har dybe brede mønstre, som gør, at de står bedre fast på is og i sne end almindelige sommerdæk. Så selvom dæk i sig selv ikke er en garanti for at undgå en ulykke, så er vinterdæk i hvert fald mere sikre, siger Sarah Berg de Nully Brown.

Vinterdæk til skituren er et must

I Danmark er det op til den enkelte bilejer at vurdere, om kørselsbehovet om vinteren kræver et dækskifte. Flere steder i udlandet er det dog lovpligtigt.
- Mange lande har deres egne særregler på området. Tager du f.eks. bilen gennem Tyskland til skiferien i Alperne eller et smut til Sverige, skal du skifte til vinterdæk. Hvis der er is, sne, slud eller frost på vejbanen, er det nemlig ikke lovligt at køre på sommerdæk, siger Sarah Berg de Nully Brown, som også råder til at tjekke, om det pågældende land kræver snekæder.
Vinterdæk er ikke det eneste, du bør tænke på, når vejret skifter. Det er værd at give hele bilen et eftersyn og overveje, om du skal få vejhjælp knyttet til din forsikring.
- Mange biler kan have svært ved at starte i kulden. Antallet af opkald om starthjælp til vores vejhjælpstjeneste stiger væsentligt i vinterperioden sammenlignet med resten året. Så det kan være en god idé med en forsikring, der også dækker vejhjælp. Men du kan også selv gøre lidt for at komme startproblemerne i forkøbet – fx ved at kontrollere batteriet for væske, siger Sarah Berg de Nully Brown.

pm

Gode råd til vinterklargøring af bilen

Skift til vinterdæk.

Kontrollér batteriet for væske, så du kan starte i frostgrader.

Sprøjt silikone på gummilisterne i dørene, så de også kan åbne, når kulden sætter ind.

Sørg for at fylde kølervæske på bilen, så motoren ikke frostsprænges.

Vask bilen ofte, så rusten får sværere ved at bide sig fast

Afis altid dine ruder, før du kører – også lygter og spejle.

Hold bedre afstand til bilen foran.

Medbring en sneskovl, varme tæpper og en termokande i vinterføret. 

 Skal du til udlandet, bør du tjekke landets regler på området for både vinterdæk og snekæder.

Kilde: Topdanmark

Publiceret 01 December 2013 15:30