Christina Johansson (t.h) arbejder i butikken Zusammen, der ligger både i Trekronercentret og i Algade. Ved siden af står pædagogisk konsulent Randi Tang Nielsen og medarbejder i butikken Conny.
(Foto: Erling J.)

Christina Johansson (t.h) arbejder i butikken Zusammen, der ligger både i Trekronercentret og i Algade. Ved siden af står pædagogisk konsulent Randi Tang Nielsen og medarbejder i butikken Conny. (Foto: Erling J.)

Nyt til udfordrede unge:

Zusammen gør stærk

Af
Anette Gundlach

Butikken Zusammen har netop haft første åbningsdag i nye lokaler i Algade 46. En butik ved samme navn kan man også finde i trekronercentret. I forretningerne finder man tøj, accessoirer og brugskunst. Man møder også noget så usædvanligt som unge sårbare personer og unge psykisk syge. En af dem er Christina Johansson, der sidder frisk og glad i sofaen i baglokalet og fortæller. Det er svært, at forstille sig, at hun har haft det så dårligt, at hun er bukket under flere gange og har ligget hjemme i mange måneder, fordi hun blandt andet lider af angst. Christina Johansson har dog altid inderst inde vidst, at hun nok skulle klare sig. For trods hendes udfordringer har hun en ukuelig livsgnist, som man tydeligt mærker, når hun taler. Hun stråler, når hun fortæller om, hvordan hun har fået livet tilbage.

Skole og butik

Da det så sortest ud for Christina Johansson, kontaktede kommunen konsulenterne hos Dankbar Aps, der står bag butikkerne Zusammen, som er en del af et skolebehandlingstilbud. Efterfølgende er Christina Johansson startet i 10. klasse, arbejder i butikken og har mødt flere andre unge, der har lignende problemer, som de kan tale sammen om, og ikke mindst at hun er blevet glad igen. - For mig betyder det, at jeg har fået indflydelse på mit eget liv og at jeg er tilbage i samfundet igen, siger Christina Johansson.

Unge skal ud af hullerne

Pædagogisk konsulent i Dankbar Randi Tang Nielsen fortæller, at de arbejder med børn og unge under 25 år, der af og til har det dårligt. - Vi arbejder på, at de skal lære at klare sig selv, så de ikke sidder alene og tror, at de intet kan, siger Randi Tang Nielsen og fortsætter: - Selvom de er psykisk syge, så kan de jo alt muligt alligevel, de skal bare lige blive klar over det. Her er Christina Johansson et godt eksempel. Efter at hun har fået opbakning og har prøvet at stå i butikken, har hun fået så meget styr på tingene og overskud, at hun har besluttet, at hun vil uddanne sig til apoteker. ag@roskildeavis.dk

Publiceret 01 December 2013 00:15