Forskellige unge fra Vejles foreningsliv er samlet i en arbejdsgruppe for at stable et nyt ungehus på benene.

Forskellige unge fra Vejles foreningsliv er samlet i en arbejdsgruppe for at stable et nyt ungehus på benene.

Vejles unge får deres eget fristed

De unge i Vejle får deres eget hus, hvor de kan gøre, hvad de vil

Af
Af Lasse Skov

Koncertsal, biograf og et sted at hænge ud og lave lektier. Ambitionerne er høje på vegne af et hus til Vejles unge, der forventes at stå klar i slutningen af april eller starten af maj. Huset kommer på baggrund af et ønske fra Vejles unge.
”Jeg håber, det bliver et sted, hvor alle unge kan tage hen og mødes, og hvor der er plads til både foreningsliv, koncerter og meget andet,” siger 19-årige Cecilie Kyed Andersen, der går på Rosborg Gymnasium.
Hun er en del af en arbejdsgruppe af unge fra Vejles foreningsliv, der har været med til at arbejde frem mod et nyt ungehus.
Det store etagehus ligger ved vandværket ud til Fredericiavej.
Det skal nu renoveres og har netop fået tildelt to millioner kroner til det formål af et enstemmigt byråd. Renoveringen skal gøre huset til et populært samlingspunkt for byens unge.

Initiativet er fra de unge

Ideen til huset blev født på en konference for unge i Vejle, der blev afholdt i marts. Her var 200-300 unge samlet for at komme med ideer til, hvad man kunne gøre for de unge.
Igennem workshops blev der samlet ideer, og det største ønske fra de unge var et hus - et samlingssted.
Der var allerede et sådant sted, der bliver kaldt 'Bunkeren'. Her har Vejles ungdoms foreninger samlet sig i gennem lang tid, men ifølge arbejdsgruppen har huset ikke været optimalt, fordi der ikke er et bredt kendskab til 'Bunkeren' og fordi, der har hersket en opfattelse af, at det var en bestemt type unge, der kom der.
“Ideen med det nye ungehus er, at det skal være et hus for alle slags unge,” siger Cecilie Kyed Andersen.

Af de unge, for de unge

Cecilie Kyed Andersen understreger, at det ikke er arbejdsgruppen, der skal bestemme, hvordan ungehuset skal forme sig. Til det skal der vælges et brugerråd, som skal stå for huset, og alle unge i Vejle vil få mulighed for at stille op til valg, når rådet skal sammensættes. Men selvom Cecilie og de andre i arbejdsgruppen ikke nødvendigvis skal være med i rådet, så har de alligevel gjort sig nogle tanker om, hvad deres hjertebarn skal blive til, og det lyder på dem som om, at det kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad huset skal kunne.
”Vi forestiller os, at det bliver sådan, at enhver kan komme med en ide til et arrangement, og så kan man gå til brugerrådet med ideen og få hjælp til at sætte det i gang. Det kunne være et lan-party, et filmmarathon, en koncert eller noget helt andet,” siger Cecilie Kyed Andersen.
Udover arrangementer forestiller arbejdsgruppen sig også, at huset skal være et sted, hvor man bare kan komme og hænge ud og lave lektier. Det er dog alt sammen noget, der skal besluttes af brugerrådet, når det bliver valgt.

Valg til januar

Arbejdet med ungehuset går for alvor i gang til januar, hvor der vil være åbent hus over to dage. Den 21. januar, den anden åbent hus-dag, skal der vælges syv unge til brugerrådet, og op til valget vil medlemmer af arbejdsgruppen tage rundt på alle ungedomsuddannelserne i Vejle og holde informationsmøder om huset. Arbejdsgruppens forhåbning er, at der vil være bred opbakning til huset, og at mange vil stille op til valget.

Publiceret 17 December 2013 12:30