Mødrene mødes og går en tur gennem skoven (foto: Nanna Winbladh).

Mødrene mødes og går en tur gennem skoven (foto: Nanna Winbladh).

Røde kinder og smil på læben

Træning i det fri giver energi til mødre på barsel. OutdoorMums er på få år blevet et tilløbsstykke for nybagte mødre og deres babyer

Nu åbnes der for tilmelding til OutdoorMums, hvor mødre på barsel kan få frisk luft, træning, grin og lidt til hjernecellerne. Tilbuddet, som er udviklet af to Kolding-kvinder, er på få år blevet vældigt populært, og det er ikke nogen tilfældighed. Forskningen viser nemlig, at ophold og aktivitet i naturen styrker menneskers sundhed, trivsel og livskvalitet, og særligt småbørnsmødre har brug for energi og overskud i hverdagen.
”De fleste ved, at det er sundt at være ude. Men det er først inden for de sidste 20-30 år, at forskerne er nået frem til, at naturen kan have betydning for mennesker, både fysisk, psykisk og socialt”, fortæller naturvejleder Nanna Winbladh, som sammen med instruktør Inge Støvring har udviklet konceptet.

En god kombination

Flere af OutdoorMums-deltagerne nævner kombinationen af motion, natur og det sociale med andre småbørnsmødre som netop det, der fik dem til at tilmelde sig holdet.
”Det er så godt for både fysik og psyke at komme udenfor, og OutdoorMums er en god kombination af at røre sig, hygge med andre mødre i samme situation og dejligt at få lidt til hjernecellerne med historier om naturen og historien i skoven,” fortæller Randi Bielefeldt.
En anden deltager, Pernille Stampe, supplerer: ”Ja, man taler virkelig med mange forskellige mødre på gåturene i skoven. Det giver ro, at alle er i samme bås, så det er intet problem, hvis baby er sulten eller ked af det - alle kender det og forstår det.”

Undervejs på turen er der stop forskellige steder, hvor der bliver lavet diverse træningsøvelser (foto: Nanna Winbladh).

Undervejs på turen er der stop forskellige steder, hvor der bliver lavet diverse træningsøvelser (foto: Nanna Winbladh).

Naturen påvirker krop og humør

Men hvad er det naturen gør ved mødrene, når de tager en tur i Marielundskoven med barnevognene? Inge Støvring, der også er tidligere sygeplejerske, forklarer:
”Når vi kommer ind efter en tur i skoven, er det tydeligt at se, at naturen har gjort et eller andet ved os. Kinderne er røde, og håret stritter måske ud til alle sider, men naturen påvirker også en række biologiske reaktioner i kroppen. Fx har lyset en positiv indvirkning på søvnproblemer, døgnrytme og selv korte ophold udendørs kan nedsætte pulsen, give stabilt blodtryk og øge optaget af D-vitamin. Alt sammen noget der giver småbørnsmødre mere energi og overskud til at klare hverdagen.”

Får mere energi

Teorien stemmer meget godt overens med Mie Nørups oplevelse af sit eget energiniveau.
”Det er altid om torsdagen, efter OutdoorMums, at jeg har overskud til at støvsuge og rydde op - aldrig de dage, hvor jeg kun når til sofaen eller er i almindelig mødregruppe.”

Hjernen slapper af

Forskerne har flere teorier om naturens gavnlige virkning, men en af teorierne udviklet af forskerparret Rachel og Stephen Kaplan. De mener, at vi har to typer opmærksomhed - en rettet og en spontan. Den rettede opmærksomhed kræver energi og koncentration. Det er den, vi primært benytter i bymiljøer. Den spontane opmærksomhed er derimod ikke energikrævende, og den er ofte i spil i naturen. Når vi er i naturen kan hjernen slappe af, rekreere og restituere.
Den teori kan Nanna Winbladh nikkende genkendende til.
”Når jeg er i skoven med OutdoorMums, så slapper jeg af. Alle de der 1000 ting man går og tænker på, at man også lige skal nå, dem glemmer jeg fuldstændig. Det er som om, at hjernen slår ind på en helt anden kanal, end hvis man sidder på kontoret eller kører gennem byen på vej til børnehaven”.
Du kan nu tilmelde dig det nye hold, som starter til marts og fortsætter frem til juni med en ugentlig tur i Marielundskoven i Kolding. Tilmelding foregår ved at kontakte Inge Støvring, se kontaktinfo på OutdoorMums' hjemmeside www.outdoormums.dk. Der er plads til 25 deltagere på holdet, og holdene plejer hurtigt at blive fyldt op. Pris 550 kr.
OutdoorMums
OutdoorMums er efterfødselstræning i naturen. En gåtur i skoven kombineret med opstrammende øvelser, hvor vi bruger skovens træer og faciliteter, samt historier om skovens historie og naturen netop nu.
OutdoorMums er et af Nanna Winbladhs tilbud som naturvejleder ved Kolding Kommune. Konceptet er udviklet i tæt samarbejde med instruktør Inge Støvring, der har egen klinik i Jernbanegade, hvor hun bl.a. tilbyder massage, zoneterapi og pilates.
Det første hold blev startet i vinteren 2011, og siden da har der været hold to gange årligt – henholdsvis marts-juni og august-november.
Se mere på hjemmesiden www.outdoormums.dk eller på Facebook www.facebook.com/OutdoorMums.

Publiceret 04 January 2014 07:15