Søren Lauritsen.

Søren Lauritsen.

Få mere plads for de samme penge

- huskøbere i Køge får i dag 62 kvm mere for pengene end før finanskrisen, siger Søren Lauritsen, Danbolig i Køge.

BOLIGØNSKE: Hvis der står et ekstra børneværelse, et hjemmekontor eller måske et gæstetoilet på ønskelisten, er der i dag gode muligheder for at få ønskerne opfyldt. Siden boligboblen brast for seks-syv år siden, er priserne dykket så meget, at man nu får langt mere albuerum for pengene, når man køber hus.
På baggrund af de seneste tal fra Realkreditrådet har Danbolig regnet på, hvor mange kvadratmeter hus man i dag får for to millioner kroner i Køge Kommune, og den syv-cifrede check giver smæk for skillingen. Huskøberen får nu 164 kvadratmeter, hvilket er 62 flere end før finanskrisen.
- Udviklingen er glædelig for alle huskøbere og især for yngre par. Under boligboblen kunne de have svært ved at finde noget med plads til en eller flere familieforøgelser, som samtidig var til at betale, siger Søren Lauritsen fra Danbolig Køge.

Lokale variationer

Når huskøberne i dag får væsentligt flere kvadratmeter for pengene, skyldes det, at huspriserne faldt betydeligt i kølvandet på krisen. I Køge Kommune er de siden toppen gået 38 procent ned og 19 procent på landsplan.
I det seneste års tid er faldene dog afløst af stabilisering og endda stigning i priserne nogle steder i landet. Samlet set er huspriserne i perioden kravlet knapt tre procent opad, og Nationalbanken, vismændene og regeringen forventer, at der vil komme yderligere stigninger i 2014.
- Vi kommer ikke til at se en prisfest, men alene det, at stemningen er ved at vende, er utrolig vigtigt på et psykologisk drevet marked som boligmarkedet, siger Søren Lauritsen med henvisning til, at udviklingen har det med at være selvforstærkende, så negativitet avler mere negativitet og positivitet mere positivitet.

Attraktivt at købe nu

Prisfaldet siden toppen giver ikke bare huskøberne flere kvadratmeter for pengene, men er også en væsentlig del af forklaringen på, at den såkaldte boligbyrde er meget tæt på historisk lav. Boligbyrden er et udtryk for, hvor stor en del af indkomsten efter skat man skal bruge til boliglån og boligskatter.
- Priserne kombineret med de meget, meget lave renter betyder, at boligbyrden er langt mindre end før finanskrisen, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit og fortsætter:
- Min vurdering er, at boligbyrden vil stige i de kommende år, så det er meget attraktivt at købe bolig i øjeblikket.
I øjeblikket er boligbyrden i Region Sjælland på 21 procent af indkomsten efter skat, hvis man har det billigste rentetilpasningslån. Til sammenligning var den 40 procent, da den var på sit højeste i andet kvartal i 2008. Har man et fastforrentet lån, er boligbyrden p.t. på 24 procent.
Nordea forventer, at huspriserne stiger cirka 2,5 procent i år og 3 procent i 2015.

Publiceret 19 January 2014 09:00