Med venlighed kommer man længst

Med venlighed kommer man længst

Hvad virker bedst - pisk eller gulerod?

Af
Af Anders Due

Personligt mener jeg, at det ikke hjælper at straffe folk, der har gjort noget forkert. Omvendt så hjælper det heller ikke mennesker at give dem en belønning.
Hmm tænker du måske? Går der nu pladderhumanisme i ham Anders der?
Min klumme denne weekend handler om, at vi må nå ind til kernen hos de mennesker, vi omgås. Nå ind til dem på en måde, så vi ”rører” ved dem med nænsom kærlighed. Menneskers adfærd udløses på baggrund i frustrationer, magtesløshed eller psykoseagtige, følelsesmæssige udbrud.
For at hjælpe disse mennesker, nytter det ikke at straffe eller at belønne. Det udløser kun en midlertidig adfærdskorrigering, men ikke en ægte indlæring.
Mit bud vil være at udvise venlighed.
Venlighed i den måde vi optræder på som mennesker og taler til andre mennesker på. Venlighed i måden at spørge ind til andre mennesker på med tålmodighed og ægthed.
Med venlighed når vi rigtig langt. Venlighed på arbejdspladsen giver arbejdsglæde for de mennesker, vi arbejder sammen med, og smitter af på den kerneydelse, vi er sammen om.
Venlighed i skolen giver opmærksomhed til alle børnene i klassen. Således at alle børn føler sig set og hørt. Et barn, der føler sig set og hørt er et glad barn, der er nyder at gå i skole. Venlighed fra forældre til børn bliver på den lange bane betalt tilbage igen, Det kan føles som slid, men vores børn kopierer vi forældres adfærd og vil derfor vise venlighed, når de senere hen skal ud og opleve verden.
Venlighed betaler sig. Det giver en indre glæde. Det fylder dig med livsmod og livsglæde. Start i det små. Smil til kassedamen og ønske dem noget godt. Smil til dine kollegaer og komplimenter dem med noget godt. Vi er alle født som venlige mennesker og smiler meget som børn. Men af forskellige årsager fralægger vi os den venlighed. Derfor må vi også øve os i at tage ”frakken” med venlighed på igen.

Anders Due. Psykoterapeutstuderende og samlivsrådgiver.

Anders Due. Psykoterapeutstuderende og samlivsrådgiver.

null

Publiceret 19 January 2014 10:00