Kit Andersen skærer ost til. Foto: Ina Bjerregaard

Kit Andersen skærer ost til. Foto: Ina Bjerregaard

Ost er guddommelig spise

Ost vinder frem i danskernes bevidsthed som vin og kaffe senest har gjort det

Af
Af Ina Bjerregaard

Ost har eksisteret meget længe. Faktisk påstår nogen, at det var guden Apollon, der bragte den til menneskene sammen med glæde og velsignelse.
Homer omtaler ost både i Odysseen og Iliaden, og ost havde betydning både hos assyrere, babylonere, grækere og romere.
På Roms berømte markeder kunne man købve utallige slags oste fra forskellige lande.
Julius Cæsar skrev om tyskerne og deres mælk, ost og kød, og det fortælles, Pilatus var så begejstret for osten fra Schweiz, at han åd sig ihjel i den. Vikingene begyndte deres togter som handelsmænd, og de lærte folk langs Volga, ved Sortehavet og i Baltikum, hvordan skandinaverne lavede ost.

Flittige munke

Med kristendommen kom der en masse klostre rundt omkring i Europa. Munkene var dygtige til husdyrhold og tilberedning af produkter derfra. De fik et godt ry og ost blev en yndet handelsvare.
Sådan er det også i dag, fortæller osteekspert Kit Andersen.
"Vi har solgt så meget ost i julen og over nytåret, at jeg troede, det var løgn," siger Kit Andersen, der har arbejdet med ost de seneste mange år.
Hun fortæller, at selv om danbo'en er den absolutte topscorer på danske ostes salgslister, så får stadig flere øjne og smag for små specialoste. Oste som smager af kostald, nødder eller sågar en tone af gummistøvler. Ofte produceret af en særlig type mælk, modnet og lagret i en speciel kultur og ofte mere håndværksbaseret end de store industriproduktioner. Derfor er de også dyrere at producere og købe.

Udvalg af oste. Foto: Ina Bjerregaard.

Udvalg af oste. Foto: Ina Bjerregaard.

Vin, kaffe og - ost

Udviklingen kan sammenlignes med vores stigende interesse for vin, øl og whisky, hvor vi i takt med de mange nye turistindtryk op gennem 70'erne og 80'erne blev opmærksomme på mangfoldigheden i de forskellige føde- og drikkevarer.
Danske mejerier har dog taget udfordringen op, så man siden midten af 00'erne har udviklet en lang række nye oste. Det gælder en række mindre ostemejerier – herunder også en række helt små gårdmejerier, der kun har mælk fra egen stald. Mælk som bliver til oste modnet i vinkvas, lakrids eller måske tilsat mjød. Så i dag fylder danske specialoste pænt på gourmet- restauranternes osteborde.
Så ost er oftest en delikatesse. Bare tænk på animationsfilmen, Ratatouille, hvor rotten Remy med tilnavnet, Lille Chef, smager et stykke ost og alverdens smagsindtryk dukker op.

Også fedtfattigt med smag

Er det svært at få kalorieregnskabet til at gå op her i januar, så er det jo godt, man kan få nogle fedtfattige af slagsen.
Kan du eksempelvis ikke undvære din mad med stærk ost, fedt, sky og løg, så prøv en fedtfattig ost og drop fedtet. Du får stadig fuldt op med smag, men holder kalorieindtaget nede.
Kit Andersen anbefaler Jernved fra Danbo, ekstralagret men på kun seks procent i fedtindhold. Du kan også få brie med 10 procent fedt mod normalt 60-70 procent eller blåskimmel-ost med kun 17 procent fedt mod 50-60 procent.
Er du mælkeallergiker anbefaler Kit Andersen fåre - eller gede-ost.

null

Publiceret 19 January 2014 09:00